Prețul zahărului a crescut cu 61% în UE pe parcursul unui an
Prețul zahărului a crescut cu 61% în UE în decurs de un an. În România, zahărul a fost produsul care a înregistrat cea mai mare creștere anuală de preț.
Cu prețurile alimentelor în creștere substanțială din 2022, zahărul a fost unul dintre produsele alimentare cu cea mai mare creștere a prețurilor. Datele lunare indică o creștere continuă a ratelor anuale de variație începând cu august 2021, ajungând la 61% în februarie și martie 2023, ceea ce înseamnă că prețurile zahărului în UE în acele două luni au fost, în medie, cu 61% mai mari decât în aceleași luni ale anului 2022, potrivit Eurostat.
Cehia: cea mai mare creștere a inflației anuale a prețurilor zahărului la 98%
În martie 2023, cele mai mari creșteri ale inflației anuale pentru zahăr au fost înregistrate în Cehia (98%), Estonia (97%), Polonia (82%), Germania (72%) și Letonia (70%), deși mai mici, dar totuși creșteri considerabile au fost înregistrate în Ungaria (17%), urmată de Luxemburg (19%), Belgia (35%), Bulgaria (36%) și Irlanda (37%).
Descriere foto: Rata de inflație a zahărului în luna martie 2023. Sursa: Eurostat
În România, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) din luna martie, zahărul s-a scumpit cu 60,91% în interval de un an, fiind produsul care a înregistrat cea mai mare creștere de preț în acest interval, scrie Economedia.
Citește și: Apel către Comisia Europeană: Fermierii români renunță la culturile de sfeclă de zahăr
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
inflatie
pret zahar
zahar