Primarii de sector, supărați pe Nicușor Dan: Nu comunică, blochează modernizarea orașului și proiectele de mediu
Bucureștiul, ”cea mai urâtă capitală europeană” se sufocă. Nicușor Dan: Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după `90 la primul mare cutremur
Primari de sector, dar și reprezentanți ai societății civile îl critică pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pentru lipsa de colaborare și absența unui dialog constructiv, în condițiile în care problemele orașului se acutizează. Printre acestea se numără și proiectele care țin de îmbunătățirea calității mediului.
Prezenți la o conferință despre viitorul verde al Bucureștiului, primarii sectorului 6, Ciprian Ciucu, și Sectorului 2, Radu Mihaiu, s-au plâns atât de calitatea comunicării cu primarul general – care, de altfel, a și fost absent de la dezbatere -, cât și de blocarea fără temei a unor proiecte menite să modernizeze sectoarele. În acest sens, Ciprian Ciucu a declarat că poate fi de înțeles de ce primăria nu mai dă avize de toaletare sau de defrișare după defrișările excesive, însă a trece dintr-o extremă în alta nu este soluție, mai ales fiind vorba despre arbori care reprezintă un risc la siguranța pietonilor. Acesta s-a mai plâns de faptul că unele proiecte mari de infrastructură sunt blocate, sub pretextul unei false protecții a mediului. Astfel, acesta îl acuză pe Nicușor Dan că nu îi dă voie să înceapă lucrările la proiectul de infrastructură din Prelungirea Ghencea, deși a făcut deja toate demersurile și a primit toate aprobările. Ciucu a mai spus că dosarul stă de câteva luni pe masa Primarul General.
Acesta a abordat și problema traficului și a parcărilor, arătând că Primarul general nu are o strategie integrată cu primarii de sector. Deși a stabilit niște tarife de parcare, acțiunea s-a oprit aici și nici nu a descurajat traficul din București. Ciprian Ciucu spune că încearcă să gestioneze problema la nivel de sector (inclusiv prin inițiative de tip KISS&RIDE), însă că „singurul care poate veni cu o strategie de parcare pe București este Primarul General”.
Societatea civilă reproșează primarului general lipsa de colaborare pentru o Capitală verde
Legat de lipsa de colaborare cu primarul Capitalei, Ciprian Ciucu a comentat: „Este inacceptabil ca într-un oraș cu 7 primării să nu ne întâlnim în noiembrie-decembrie și să facem bugetul împreună. Noi (primarii de sector) ne-am întâlnit între noi să rezolvăm problema deșeurilor. Dar primarul general trebuie să convoace o dată pe lună.”
Pezent la dezbatere, viceprimarul Horia Tomescu a admis că „nu există o colaborare reală între municipalitate și primăriile de sector”. Dacă nici reprezentanții administrațiilor locale nu pot sta împreună la aceeași masă, o strategie pentru întreaga capitală este dificil de realizat și cu atât mult de implementat.
Și reprezentanți ai socieității civile și ai mediului de afaceri i-au reproșat Primarului general lipsa de colaborare. Ioana Ivanov, Partener, Civitta Consulting, a spus că mediul privat, inclusiv dezvoltatorii, sunt interesați să coopereze cu primăriile, iar expertiza acestora ar putea contribui la realizarea unor obiective de mediu, precum regenerarea urbană. În mod logic, în lipsa unui cadru formal de cooperare și în contextul reticenței primăriei de a se angaja în dialog,