Actualitate

Industria jocurilor de noroc vrea dialog cu decidenții. Sorin Georgescu, ROMSLOT: Suntem oameni de afaceri, nu strigăm, lăsăm cifrele să vorbească

Printre proiectele de lege cele mai dezbătute și mediatizate se află și cele care vizează noi reglementări în modul de funcționare a jocurilor de noroc.

Sorin Georgescu, președintele Asociației Organizatorilor de Sloturi – ROMSLOT, a declarat că vocea industriei jocurilor de noroc nu a fost auzită pentru că este greu să combați cu argumente raționale, cu date și cifre, percepții și emoții, prejudecăți transformate în sloganuri electorale.

“Noi suntem oameni de afaceri. Nu strigăm, lăsăm de cele mai multe ori cifrele să vorbească, respectăm legile și vrem doar să ne desfășurăm activitatea, care este una legală și foarte strict reglementată, în baza unui cadru predictibil și onest. Pe de altă parte, cred că dacă ne-am așeza la masă, autorități și industrie, și am analiza cum pot fi făcute lucrurile mai bine, atunci soluțiile identificate ar fi și cele mai potrivite pentru societate”, spune Sorin Georgescu.

”Soluția este să te asiguri că se aplică legea, nu să vii cu una nouă”

El consideră că o preocupare importantă ar trebui să fie cea a impactului real pe care toate măsurile anunțate în ultimele luni, fie că vorbim de interzicerea totală a publicității la jocuri de noroc sau de restricții privind distanța acceptată de funcționare a sălilor de jocuri față de anumite instituții socio-economice, îl vor avea asupra economiei și societății românești.

“Se vorbește despre o distanță de 300 de metri a sălilor de jocuri de noroc față de școli, pentru ca sălile să nu fie o atracție pentru minori. Dar există deja în lege prevăzută interzicerea accesului minorilor. Soluția este să te asiguri că se aplică legea, nu să vii cu una nouă. Este cel puțin ciudat cum sunt date legi și apoi alte legi prin care să se asigure că primele sunt respectate”, mai susține președintele ROMSLOT.

Riscul cel mai mare îl reprezintă, potrivit acestuia, creșterea pieței negre, dar la fel de important este și faptul că astfel de măsuri implică un tratament discriminatoriu și neconcurențial între operatorii din piață, în funcție de mediul în care își desfășoară activitatea: online versus offline

Sorin Georgescu afirmă că distanța de 300 de metri, propusă de parlamentari, ar reduce cu 90% numărul locațiilor monitorizate de autoritatea competentă. Reprezentantul ROMSLOT dă și niște cifre estimative care decurg din aceste posibile reglementări: peste 1 miliard de euro anual mai puțin la bugetul de stat în taxe directe și indirecte; peste 30.000 de oameni care vor rămâne fără locuri de muncă, punând o presiune suplimentară asupra bugetului de asigurări sociale.

”Fructul interzis nu va fi pentru unii și fructul oprit”

“Astfel de măsuri, luate fără o analiză de impact, ar însemna, de fapt, dispariția unei mari părți a industriei reglementate și încurajarea jocurilor clandestine, prin migrarea unei activități supravegheate către piața neagră, unde, nu numai că nu va exista un control al instituțiilor statului, în primul rând în ceea ce privește accesul minorilor, aceasta fiind principala intenție declarată a propunerii, ci dimpotrivă, va fi un factor generator de corupție la toate nivelurile.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button