Comentarii

Deloitte: Operaţiunile cu NFT-uri, analizate în UE pentru stabilirea tratamentului de TVA

Raluca Bâldea, Partener, Alexandru Stancu, Manager Senior, şi Monica Zipiş, Consultant Senior, Taxe Indirecte, Deloitte România

Piaţa activelor digitale de tip NFT (Non-Fungible Tokens) este în plină expansiune de câţiva ani, iar operaţiunile cu astfel de instrumente au crescut exponenţial la nivel global, inclusiv în România. Lipsa unei abordări comune cu privire la implicaţiile fiscale, în special a celor din sfera taxei pe valoarea adăugată (TVA), pentru operaţiunile ce implică NFT-uri duce la abordări diferite în practică la nivelul Uniunii Europene

În acest scop, Comisia Europeană a publicat, recent, un document de lucru (Working Paper nr. 1060) prin care solicită punctul de vedere al Comitetului de TVA privind tratamentul aplicabil operaţiunilor legate de NFT-uri. Aceasta este prima analiză detaliată efectuată de instituţiile europene pe acest subiect.

Comitetul de TVA are rolul de a promova aplicarea uniformă a prevederilor Directivei TVA. Cu toate acestea, îndrumările şi clarificările aduse de acesta nu au putere de lege.

Ce sunt NFT-urile din perspectivă TVA?

Întrebările supuse analizei de către Comisia Europeană urmăresc, în mare parte, să lămurească ce reprezintă NFT-urile din perspectivă de TVA – bunuri sau servicii, titluri de proprietate, cupoane cu scop unic sau multiplu, operaţiuni complexe sau servicii electronice? Întrucât fiecare operaţiune legată de un NFT poate fi supusă unui tratament TVA diferit, în analiza sa, Comisia Europeană a dezbătut următoarele aspecte: cum se poate stabili natura operaţiunilor cu NFT-uri; cum se pot califica acestea drept operaţiuni în sfera de TVA efectuate de către persoane impozabile; cum se poate determina baza de impozitare aferentă, acolo unde este cazul.

Conform documentului, Comisia Europeană a clasificat operaţiunile identificate cu astfel de instrumente în câteva categorii.

O primă categorie se referă la operaţiunile asimilate titlurilor de proprietate. Astfel, în cazul în care un NFT poate fi considerat o dovadă a transferului dreptului de proprietate asupra unui activ (fizic sau digital), tratamentul TVA al operaţiunii va fi dat de natura activului respectiv, care poate fi un bun sau un serviciu.

A doua categorie este cea a tranzacţiilor asimilate cupoanelor valorice. În cazul în care, ulterior achiziţiei, un NFT poate fi răscumpărat pentru un anumit bun sau serviciu, acesta poate fi asimilat din perspectiva TVA unui cupon valoric cu scop unic (SPV), dacă titularul NFT-ului poate alege să răscumpere doar un anumit tip de bunuri sau servicii (supuse aceleiaşi cote de TVA). Pe de altă parte, dacă titularul poate alege bunuri sau servicii dintr-o gamă variată, cu cote de TVA diferite, NFT-ul poate fi asimilat unui cupon valoric cu scop multiplu (MPV). În astfel de situaţii, tratamentul TVA ar trebui să îl urmeze pe cel al cuponului valoric, iar taxa să se datoreze fie la momentul transferului cuponului valoric cu scop unic, fie la momentul răscumpărării cuponului valoric cu scop multiplu.

În a treia categorie au fost introduse operaţiunile economice complexe, compuse dintr-un „token digital” şi un activ conex.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button