Tăierea cheltuielilor bugetare, ba-i aici, ba nu-i aici! Iancu Guda: Lipseşte curajul de reformă. Ne îndatorăm foarte mult şi tot noi, poporul, vom plăti
Guvernul s-a răzgândit. Anunţul „Tăiem toate cheltuielile” s-a transformat în „Amânăm toate tăierile de cheltuieli”. Iată cum vede analistul economic Iancu Guda această „brambureală”!
Conform unor informații pe surse, referitor la măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, premierul României a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile. S-ar fi decis stoparea angajărilor la stat și 10% reducere la cheltuielile de la bunuri și servicii. Iar pe cumulul pensiei cu salariul, coaliția a decis: nu se poate face prin ordonanță, este motiv de neconstituționalitate, trebuie făcută prin lege.
Analistul economic Iancu Guda a comentat situația actuală, în direct la Digi24:
„Vorbim de foarte multe greşeli de management care, în privat, ar fi de netolerat, cu atât mai mult la o companie listată la bursă unde transparenţa este maximă. Constat cu regret că lipseşte curajul de reformă. Aşa cum intuiam şi speram să mă înşel, în ultimul ceas, în apropierea rocadei de guvernare în alianţă şi având în vedere alegerile politice care urmează, mi-e teamă şi se confirmă că lipseşte curajul de a lua măsurile corecte în urma cărora câţiva vor pierde, dar poate câştiga România. Eu cred că este nevoie disperată de aceste reforme de a tăia din cheltuieli şi de a colecta mai mult, pentru că avem deficite fiscale an de an. Ne îndatorăm foarte mult şi tot noi, poporul, vom plăti! Şi nu cred că este corect.
Au anunţat câteva măsuri de eliminare a cuplării pensiei cu angajarea la sectorul public, îngheţare de salarii, îngheţare de angajări în sectorul public care sunt absolut necesare şi care, din păcate, e amână şi cred că o să vedem amânare la amânare. E nevoie de reforme atât pe componenta de cheltuieli, dar şi pe componenta de venituri. Să ştiţi că noi colectăm foarte puţin! Raportat la PIB, avem o problemă de economie subterană foarte ridicată, este a doua cea mai mare din UE, colectăm doar 28% din PIB” a explicat Guda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Acest articol reprezintă o opinie.