Actualitate

Se cutremură UniCredit. Allianz nu susține politica de salarizare a grupului bancar

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Fondurile gestionate de compania germană de asigurări Allianz, al doilea mare acţionar al UniCredit, nu au susţinut noua politică de remunerare şi salarizare pentru 2022 de la grupul bancar italian.

Minuta de la Adunarea anuală a Acţionarilor UniCredit, care a avut loc 31 martie, arată că Allianz s-a abţinut de la ambele voturi, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Andrea Orcel, salariu cu 30% mai mare

UniCredit a adoptat o nouă structură a remuneraţiei directorului general, Andrea Orcel, care ar urma să beneficieze de o creştere de 30% dacă banca îndeplineşte o serie de obiective anul acesta. Orcel, fostul şef al diviziei de investiţii bancare al grupului elveţian UBS AG, devine astfel unul dintre şefii de bănci cel mai bine plătiţi din Europa. Şi alţi directori de top urmau să beneficieze de creşterea de 30%. Noua structură fusese aprobată cu 69% din voturi, exprimate de acţionarii care reprezintă 47% din capitalul băncii.

Minuta arată că managerii globali de active Fidelity Investments şi Charles Schwab au votat împotrivă.

Compensație de 6,5 milioane de euro pentru Orcel

Conform documentelor publicate pe site-ul băncii, Orcel ar urma să primească o remuneraţie fixă de 3,25 milioane de euro anul acesta, comparativ cu 2,5 milioane de euro anul trecut. De asemenea, el va primi o compensaţie variabilă de 6,5 milioane de euro, dacă banca depăşeşte obiectivele din 2023. Suma va fi plafonată la 4,25 milioane de euro – mai puţin decât bonusul pe 2022 – dacă banca doar îndeplineşte obiectivele din 2023.

Toată compensaţia variabilă va fi plătită în acţiuni şi va fi legată de îndeplinirea obiectivelor UniCredit din 2023 privind venitul net, costurile, capitalul şi profitul, precum şi unele ţinte pe termen lung.

În 2022, UniCredit i-a plătit lui Orcel un bonus de cinci milioane de euro, nivelul maxim stabilit de bancă, astfel încât valoarea totală a compensaţiei pentru 2022 a ajuns la 7,5 milioane de euro. În 2022, banca italiană a raportat un profit peste estimări, de 6,5 miliarde de euro, a redus costurile totale 2% şi a majorat cu 40% plăţile către investitori. De asemenea, UniCredit a majorat cu 22% nivelul mediu al bonusurilor pentru principalii 935 membri ai conducerii, unele dintre cele mai generoase recompense în rândul băncilor din Europa.

De la sosirea sa la UniCredit, în aprilie 2021, Orcel a evitat la limită o revoltă a acţionarilor din cauza remuneraţiei sale, care este dublă faţă de cea a predecesorului său. Dar, de la venirea sa, preţul acţiunilor UniCredit a fost mai mult decât dublu.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button