Gheorghe FALCĂ: Reforma privind piața energiei electrice a Uniunii este iminentă
Gheorghe Falcă: La nivel european, UE a elaborat rapid un set de instrumente privind prețurile la energie
Eurodeputatul Gheorghe FALCĂ (PNL/PPE) a transmis că în cadrul Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie / ITRE a avut loc o primă audiere publică referitoare la Regulamentul european privind reforma proiectării pieței de energie electrică, propus de Comisia Europeană.
„Prețurile la energie au crescut semnificativ în perioada 2021-2022, fiind rezultatul scăderii aprovizionării cu gaz, în special ca urmare a începerii războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al utilizării energiei drept armă. Creșterile de preț au rezultat, de asemenea, din creșterea cererii de energie, odată cu redresarea economiei mondiale după pandemia de COVID-19. Toate aceste creșteri de preț au fost resimțite rapid de gospodării, industrie și întreprinderi din întreaga UE, iar guvernele au luat imediat măsuri pentru a le atenua. La nivel european, UE a elaborat rapid un set de instrumente privind prețurile la energie, care conține măsuri de abordare a prețurilor ridicate, în special pentru consumatorii cei mai vulnerabili, precum și planul REPowerEU. Aceste inițiative au fost urmate de instituirea unui regim temporar de ajutoare de stat pentru a permite anumitor măsuri să atenueze impactul prețurilor ridicate, a unui regim de stocare a gazului bine pus la punct, a unor măsuri efective de reducere a cererii de gaz și energie electrică, a unor procese de autorizare mai rapide în materie de energie din surse regenerabile și rețele, precum și a unor regimuri de limitare a prețurilor pentru a se evita profiturile excepționale atât pe piața gazului, cât și pe piața energiei electrice.
În acest context, Comisia Europeană a propus o reformă fundamentată a pieței de energie electrică la nivel european”, a explicat Gheorghe Falcă.
Vezi și: Prea multă energie regenerabilă: Polonia a deconectat instalațiile solare și eoliene
Potrivit dezbaterilor din cadrul Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, „propunerea abordează preocupările consumatorilor, ale industriei și ale investitorilor cu privire la expunerea la prețuri volatile pe termen scurt, determinate de prețurile ridicate ale combustibililor fosili”. „Reforma pe care o avem în vedere va optimiza organizarea pieței energiei electrice prin completarea piețelor pe termen scurt cu un rol mai important pentru instrumentele pe termen mai lung, permițând consumatorilor să beneficieze de contracte cu prețuri mai mari și facilitând investițiile în tehnologii curate. În esență, va fi vorba despre necesitatea de a reduce producția de combustibili fosili, ajungându-se la prețuri mai mici pentru consumatori în cazul unor viitoare crize ale combustibililor fosili datorită costurilor operaționale scăzute ale energiei din surse regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Totodată, propunerea prevede măsuri menite să protejeze consumatorii, să le ofere acestora posibilitatea de a alege dintre mai multe tipuri de contracte și un acces mai direct la energia din surse regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Comisia propune măsuri de contracarare a expunerii la creșteri bruște ale prețurilor pe termen scurt prin contracte de achiziție de energie electrică și mai multe obligații prudențiale pentru furnizorii de energie”,