Proiecte USR pentru dotarea Poliţiei Animalelor şi sprijinirea poliţiştilor veterinari
Poliția Animalelor Foto Facebook Poliția Română
Deputaţii USR Filip Havârneanu şi Bogdan Rodeanu au depus două proiecte de lege pentru dotarea Poliţiei Animalelor şi sprijinirea poliţiştilor veterinari, astfel încât necuvântătoarele să fie protejate de cruzime, neglijenţă şi abuz şi să poată fi ajutate şi salvate.
„Prin proiectele depuse vrem să ajutăm şi să salvăm animalele, sprijinindu-i pe poliţiştii veterinari cărora legea, în prezent, nu le oferă foarte multe instrumente de acţiune şi suport. Cei care anchetează abuzurile şi suferinţa necuvântătoarelor trebuie să aibă şi posibilitatea legală să ajute imediat. Unii dintre ei sunt şi medici veterinari şi ar putea interveni cu primele manevre medicale. Au nevoie, însă, de dotări şi de o lege care să le permită să salveze vieţi ale necuvântătoarelor atunci când sunt chemaţi pentru cercetarea unui abuz sau a unei fapte ilegale care pune în pericol un animal”, a afirmat Filip Havârneanu, potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă.
USR propune modificarea Legii 205/2004 privind protecţia animalelor în sensul ca poliţiştii încadraţi în structuri cu atribuţii în protecţia animalelor şi care sunt calificaţi oficial în Medicină veterinară să acorde primul ajutor şi asistenţă medicală animalelor aflate în pericol, înainte de emiterea ordinului de plasare. Pentru aceasta, lor li se vor asigura materialele şi echipamentele tehnico-medicale necesare, prin bugetul MAI.
Modificările se impun pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, Poliţia Animalelor poate doar constata că un animal se află într-o situaţie de pericol şi poate emite ordin de plasare a acestuia în adăpost, potrivit Agerpres.
O altă problemă de care se izbesc poliţiştii de la Poliţia Animalelor este legată de interdicţia pe care ofiţerii specialişti-medici veterinari o au în a desfăşura activităţi medico-veterinare în cabinete proprii sau nu, precum şi în instituţii de învăţământ cu profil veterinar. USR propune remedierea acesteia prin completarea Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului, se menţionează în comunicat.
„Poliţia Animalelor a fost înfiinţată ca structură în cadrul Ministerului de Interne tocmai pentru a avea un instrument în anchetarea faptelor de violenţă şi a actelor reprobabile la adresa animalelor. Structura a fost lansată cu surle şi tobe ca să arătăm că România a intrat în rândul ţărilor civilizate cărora le pasă de necuvântătoare. Politicul a greşit însă când a pus în practică ideea. S-a ajuns că tinerii absolvenţi de Medicină veterinară, angajaţi pentru a apăra legea şi animalele, nu mai au posibilitatea de a profesa odată ce şi-au asumat şi rolul de poliţişti. Astfel, oameni care au pus pasiunea pentru animale în meseria de om al legii nu mai au dreptul legal de a trata, de a interveni pentru a salva viaţa unui necuvântător. Aceasta este una dintre problemele pe care vrem să le reparăm prin proiectele depuse”, precizează deputatul USR Bogdan Rodeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
politia animalelor
proiecte de legi
usr