Politica

Kelemen Hunor: Nu ne-am propus să falimentăm agricultorii români

Viceprim-ministrul Kelemen Hunor a fost invitat la interviurile RFI, unde a vorbit despre situația importului şi tranzitului de cereale din Ucraina.

Guvernul a decis că nu va interzice importurile şi tranzitul de cereale din Ucraina, însă transporturile vor fi sigilate și monitorizate pe teritoriul României. Despre această decizie, Kelemen Hunor a spus că Ucraina trebuie ajutată, dar în același timp, nu ne permitem falimentarea agriculturii și a fermierilor români. 

„În primul rând, trebuie să vedem ce nevoi au agricultorii şi ce pierderi au suferit în această perioadă şi trebuie să facem o compensare reală, o despăgubire reală, fiindcă, altfel, se compromite toată campania agricolă de primăvară. Noi nu ne-am propus şi nici colegii noştri că vrem să falimentăm agricultorii români. Şi aici, ieri am luat o decizie prin care vom da, peste 15 zile, peste 2 săptămâni începem plata către fermieri, fiindcă asta este necesitatea imediată şi soluţia imediată.

În ceea ce priveşte exportul sau importul, trebuie să spunem foarte clar că România nu numai că a ajutat Ucraina, dar a facilitat toate posibilităţile de a transporta cerealele prin România, prin portul Constanţa, prin infrastructura rutieră. Dar sigur că lucrurile n-au funcţionat şi nu funcţionează. Ucraina, în acest moment, nu a respectat acea decizie care se referea la tranzitul cerealelor până la state terţe, fără taxe vamale, prin Uniunea Vamală şi ne-am trezit cu toţii cu cereale la un preţ foarte mic în interiorul Uniunii Europene. Asta este o problemă spre fermieri, dar dacă vorbim de sănătatea populaţiei şi de aspectele legate de calitatea grânelor din Ucraina, noi ştim că ei folosesc peste 200 de erbicide care sunt interzise în Uniunea Europeană şi nu sunt folosite nici în România, nici în Bulgaria, nici în Ungaria, nici Polonia.

Şi acum ne-am trezit cu câteva milioane de tone de cereale, care sigur că vor intra sub formă de produse alimentare pe piaţa europeană, vrei, nu vrei. Şi acestea sunt probleme reale, până la urmă.  Trebuie ajutată Ucraina, i-am ajutat cu toţii, dar nu putem falimenta agricultura şi pe fermierii români. Şi, aici eu cred că sigilarea transporturilor este doar o măsură temporară, ca să zic aşa, fiindcă dacă nu putem urmări toate transporturile care intră în România, până când ies din România şi totuşi, în continuare, rămâne o problemă. Că dacă au plecat mai departe în Polonia, Bulgaria şi în Austria, dar acolo nimeni nu controlează, tot pe piaţa europeană ajung sub formă de alimente prelucrate, bineînţeles.

Deci nu rezolvă prea mult în acest moment, dar cel puţin pentru această etapă putem să-i ajutăm pe fermieri şi poate reuşim să echilibrăm un pic piaţa. Asta este în acest moment situaţia şi nu s-a încheiat. Sunt discuţii în continuare la nivelul Comisiei, dar ceea ce eu am observat, că dacă nu faci o presiune asupra Comisiei, ei nu discută şi a existat această presiune cel puţin din partea a patru state şi intervenţia noastră printr-o scrisoare mai moderată.

Eu recunosc acest lucru,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button