”BNR spune că am depășit orice limită”. Mircea Coșea afirmă că ”Ordonanța austerității” nu e de ajuns: Faci economii la niște scaune?
Documentul austerității, prin care sunt prevăzute o serie măsuri de economisire a banului public, se află pe masa Guvernului.
Lista finală a măsurilor luate de Guvern, în regim de urgență, pentru a reuși să diminueze cheltuiala publică ar prevedea că angajările la stat se blochează, salariile nu mai cresc, cumulul pensiei cu salariul va fi interzis.
Guvernul ar dori în momentul de față să acopere gaura pe care o are în bugetul de stat cu ajutorul unei Ordonanțe de Urgență care prevede mai multe reduceri de cheltuieli. Vorbim în primul rând de cheltuieli de personal care vor fi înghețate, practic, este vorba de o ”plafonare a cheltuielilor”, angajările la stat vor fi interzise pe perioada anului 2023. Prin această ordonanță, instituțiilor statului li se vor interzice inclusiv achizițiile de mașini și de mobilă. O altă măsură de urgență prevăzută în draft-ul ordonanței se referă la interzicerea cumulării pensiei cu salariul pentru lucrătorii bugetari, potrivit România TV.
”Nu e mare lucru”
Pe acest subiect a intervenit la România TV profesorul de economie Mircea Coșa: ”Această ordonanță nu înseamnă mare lucru pentru că este o chestiune civică. Până acum statul a făcut niște cheltuieli absolut nemăsurate și fără nici o explicație. S-au făcut cheltuieli foarte mari cu aparatul ministerial și birocratic al Guvernului. Nu mai reamintim de cifra impresionantă de secretari de stat… toată lumea știe. Zilele trecute Ministerul Transporturilor a mai înființat o societate cu vreo 80 de noi angajați… Deodată asistăm la această ordonanță care nici măcar nu este trecută prin Consiliul Constituțional pentru că pensia este un bun care nu poate fi luat, iar dreptul la muncă este un drept garantat de Constituție”, a declarat Mircea Coșea.
”Niște fleacuri, niște nimicuri”
”În al doilea rând, achiziția de mobilă și de mașini… hai să fim serioși! În momentul în care statul are un gol de miliarde acest gol se datorează faptului că a fost supraestimată posibilitatea de accesare a veniturilor, pe de altă parte nu sunt colectate și acumulate fonduri de la societățile cu capital de stat. Faci economii la niște mașini și la niște scaune? Astea sunt niște fleacuri care sunt până la urmă niște declarații politice cu o notă mare de populism. Problema importantă, aproape dramatică este cea a bugetului național. România nu se poate lăuda că poate reduce deficitul bugetar așa cum ar trebui pentru a-și acoperi găurile. Avem un deficit enorm de cont curent. BNR spune că am depășit orice limită a împrumuturilor”, a spus Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Acest articol reprezintă o opinie.