De ce se scumpește pâinea când se ieftinește grâul? Petre Daea, spectator timp de 12 luni de criză, a devenit suporter al cerealelor ucrainiene
Tranzitul cerealelor ucrainene prin România ridică mari semne de întrebare, în contextul în care producțiile au intrat în România, dar nu au mai ajuns la destinație. Pe de altă parte, dincolo de afectarea pieței interne, se pare că cerealele românilor nu au mai avut loc nici să plece spre export. România a asigurat corioade pentru marfa ucraineană, dar a uitat de coridoarele românești. Astfel, fermierii români s-au lovit de mai multe uși închise în timp ce am deschis larg porțile pentru marfa ucraineană, ieftină și neverificată, vândută pe sub mână către marii procesatori din România, care se plâng de creșterea prețurilor, deși ei au cumpărat ieftin.
România va restricţiona exportul de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul ţării şi va institui controale direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. De ce nu a luat aceste măsuri în cele 12 luni de când au început să intre în țară cereale ucrainiene fără taxe vamale, Daea nu a spus.
Dimpotrivă, până la ieșirea în stradă a fermierilor polonezi, bulgari și în cele din urmă și a românilor, Petre Daea lăuda importurile ucrainiene. În martie, Daea spunea că cerealele importate din Ucraina respectă parametrii de calitate, cele 8.500 de probe prelevate de ANSVSA dovedind acest lucru. Adică, mostrele testate nu depășesc nivelul de pesticide admis de Uniunea Europeană. Dar, ANSVSA are teste doar pentru pesticidele aprobate în UE, așa că nici nu avea cum să depisteze chimicalele din cerealele ucrainiene, care nu se mai folosesc în Europa de 20 de ani!
În ceea ce privește grâul rămas în hambarele fermierilor români din cauza celui ucrainian, Daea a raportat către Comisia European că stocul de la sfârşitul lui 2022 era de 5,837 milioane tone la grâu. Faţă de media stocurilor din ultimii 5 an, raportul Ministerului Agriculturii arată o scădere de 9%, la porumb, stocul a fost de 4,878 milioane de tone, mai mic decât media ultimilor 5 ani cu 59%, iar la floarea-soarelui stocul era mai mic cu 2%.
Sumele mici rezultate din calculele Comisiei pentru despăgubiri sunt justificate chiar de raportul trimis de România la Bruxelles, care arată că nu ne-au influențat cerealele ucrainiene.
Fermierii români, principalele victime ale exporturilor ucrainiene
Contactat de DCNews, Marius Micu, vicepreședinte al COPA și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, ne-a transmis că ”situația în care se află fermierii români este foarte dificilă și nemaiîntâlnită până acum. România asigură aproximativ 60% din ceea ce înseamnă tranzitul produselor agricole ucrainene, asta însemnând că celelalte state care au primit compensații pentru impactul negativ pe care l-au avut în urma asigurării acestor rute de tranzit, și anume Polonia și Bulgaria, la comun, asigură aproximativ 40%”.
Vicepreședintele Federației Naționale PRO AGRO a punctat că vorbim despre două situații distincte, ce trebuie clarificate:
”1. importul, situație pe care o aveam și până acum,