Social

Detoxifierea după Sărbători: Flora intestinală, barometrul sănătății

În mod tradițional, pentru români sărbătorile înseamnă mese îmbelșugate și odihnă. Zilele libere vin la pachet cu reuniuni familiale sau cu prietenii, grătare, consum de alcool și de mâncăruri grase. Nici dulciurile nu lipsesc. Timp de câteva zile, cădem pradă unui cocktail al alegerilor nesănătoase, gândindu-ne că Paștele este doar o dată pe an și că avem destul timp să mâncăm sănătos și să facem mișcare.

Primăvara este sezonul ideal pentru detoxifierea după Sărbători

Dacă la obiceiuri și la stilul de viață specific culturii autohtone este destul de greu să renunțăm, medicii ne sfătuiesc să ne mobilizăm măcar după. Mai ales că primăvara este sezonul perfect pentru o detoxifiere, spune Conf. Univ. Dr. Mihaela Vladu, medic primar Diabet și Boli de Nutriție.

„Să ne bucurăm de tot ce înseamnă primăvara și să ne refacem depozitele de minerale și vitamine”, spune medicul.

Dacă de Paște ne este mai greu să păstrăm o rutină sănătoasă, după Sărbători ar trebui să ne mobilizăm și să facem mișcare mai multă, să mâncăm ceea ce trebuie și, în cazul pacienților cu diabet, să fie acordată mai mare atenție monitorizării nivelului de glicemie. 

Organismul își reface depozitele

„ Trebuie să ne luăm doza de vitamine și minerale pentru că iarna, de regulă, este o perioadă în care organismul este deficitar din acest punct de vedere din cauza accesului mai restrâns la legume. Practic, ne refacem acum depozitele”, explică dr. Vladu.

„Să punem accentul pe legume, leguminoase, pe nuci, să mâncăm pește, fructe de mare, să consumăm ulei de măsline, soia, porumb. Să avem o alimentație diversificată, sezonul ne permite să profităm la maximum de crudități”, adaugă medicul.

Primăvara este ideală pentru o cură de detoxifiere. E timpul să ne bucurăm de tot ce înseamnă primăvara, de tot ce este verde, de praz, ștevie, urzici, spanac, ridichi, recomandă specialistul.

Flora intestinală, barometrul sănătății

Chefirul este recomandat de medici spre a fi consumat mai des, întrucât îmbogățește flora intestinal. De asemenea, o dietă bogată în fibre ne ajută microbiota. Pâinea integrală, orezul brun, pastele integrale sunt și ele recomandate pentru un regim sănătos.

Soia, mazărea verde au beneficii mari pentru microbiota intestinală, la fel fasolea și năutul. „Fibrele sunt de ajutor și pentru reglarea colesterolului și pentru detoxifierea după Sărbători și numai”, transmite dr. Mihaela Vladu.

De ce microbiota intestinală este atât de importantă

Fibrele alimentare ne hrănesc microbiota, precizează specialistul. „Nu suntem doar ceea ce mâncăm, suntem și ceea ce microorganismele noastre mănâncă. Corpul uman se găsește într-o simbioză cu microbiota”, spune medicul.

În momentul în care avem un echilibru, suntem sănătoși. Disbioza înseamnă dezechilibru. 

Iar echilibrul îl obținem mai ales printr-un consum crescut de fibre pentru că fibrele reprezintă hrana acestor microorganisme, combustibilul lor.

„Când ne punem la masă trebuie să ne uităm în farfurie și să ne întrebăm și -Microorganismele noastre ce mănâncă de aici?”, atenționează dr.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button