Generalul Cristian Barbu, despre impactul documentelor scurse de la Pentagon Interviu
La câteva ore după arestarea posibilului autor al publicării informațiilor secrete americane, un expert militar din România explică de ce foto-copiile ajunse în spațiul public fac parte dintr-o amplă operațiune de comunicare strategică globală.
- În documentele de la Pentagon nu au apărut schițe militare, nu au apărut planuri sau detalii, ci sunt numai lucruri care, de obicei, sunt prezentate liderilor politici printr-un rezumat.
- Am încercat să găsesc un răspuns la întrebarea cine este beneficiarul și cine suferă cel mai mult de pe urma acestor documente? Și, în opinia mea, cel mai mult, în chestiunea asta, suferă Rusia.
- Povestea cu Serbia. S-a întors cu spatele și pe sub poala popii, cum zicem noi, a trimis arme, posibil, în Ucraina. Prietenia ruso-sârbă e pusă sub semnul întrebării de aceste documente.
- Sunt mici fitile pe care aceste informații de la Pentagon reușesc să le introducă exact unde trebuie și cât trebuie, astfel încât să fie și credibile, dar în același timp și suficient de spectaculoase încât să fie greu de crezut.
- Documentele încearcă să ne arate că ne aflăm într-un punct mort, unul pe care forțele implicate ar trebui să-l folosească, nu pentru a relansa activitatea militară, ci, poate, pentru a relansa dialogul, discuția și negocierea.
Generalul în rezervă Cristian Barbu, 63 de ani, este profesor asociat la Academia Tehnică Militară, fiind rector și comandant al acestei instituții în perioada 2009-2016. A absolvit academia în anul 1983, fiind specializat în achiziții de armament, artilerie și rachete.
Operațiunea Documentele Pentagon
VIDEO. Interviul integral despre documentele apărute pe rețelele sociale și despre care autoritățile din SUA au spus că sunt realizate la Pentagon
Ce părere aveți despre documentele Pentagonului care au ajuns pe rețelele sociale?
În perioada în care am fost director de cabinet al ministrului Apărării Naționale am avut ocazia să lucrez cu astfel de documente.
Ele sunt realizate prin munca unor echipe distincte, cum am spune noi, pe mai multe servicii, pe mai multe categorii și ar fi vorba despre acele strategii care se ocupă atât de aspecte politico-militare, cât și de aspecte tehnice.
Am constatat că în documentele de la Pentagon nu au apărut schițe militare, nu au apărut planuri sau detalii, ci sunt numai lucruri care, de obicei, sunt prezentate liderilor politici printr-un rezumat.
Demnitarii sunt beneficiarii unor astfel de rezumate, la cel mai înalt nivel, adică acolo unde se iau deciziile.
Având în vedere acest lucru, înseamnă că cei care au avut acces în acea zonă sunt oameni care, în mod normal, ar fi trebuit să treacă prin 3, 4, 5 filtre de selecție, unele de ordin psihologic, altele de ordinul nivelelor de siguranță națională, adică, așa cum se întâmplă și în România și se întâmplă în toate țările NATO, dar mai ales în Statele Unite,