Comisarul european pentru piaţa internă, în vizită în România
Potrivit unui comunicat de presă, comisarul european se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
De asemenea, oficialul european va vizita viitorul sediu al Centrului european de competenţe în materie de securitate cibernetică (ECCC), alături de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.
Tot miercuri, Thierry Breton va vizita două fabrici importante de echipamente de apărare, împreună cu ministrul român al Economiei, Florin Spătaru.
Este vorba despre Uzina Mecanică Plopeni şi Uzina de Produse Speciale Dragomireşti. La finalul vizitei, cei doi oficiali vor susţine o conferinţă de presă comună.
Centrul European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice de la Bucureşti ar putea deveni pe deplin operaţional în luna mai, a anunţat, acum două săptămâni, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
„Suntem foarte aproape de lansarea efectivă a Centrului European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice, o mare victorie diplomatică pe care România a înregistrat-o acum câţiva ani. În sfârşit, acest centru este operaţionalizat. Există o procedură de recrutare pentru şeful acestui Centru, la nivel european şi de partea noastră. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Cancelaria prim-ministrului României şi toţi ceilalţi implicaţi au reuşit să identifice un spaţiu şi să pună practic pe roate acest centru. Ne dorim ca, la nivelul lunii mai, deci foarte curând, Centrul să fie pe deplin funcţional în România. După cum am discutat cu comisarul Thierry Breton (comisarul european responsabil pentru piaţa internă, n.r.), cu directorul general Viola (Roberto Viola, directorul general DG Connect, n.r.), de la nivelul Comisiei, cu toţi cei alţi actori implicaţi, vorbim de un Centru de competenţe care devine, de fapt, centrul unui ecosistem în domeniul securităţii cibernetice. Această agenţie europeană, cu ghilimelele de rigoare, prima entitate de acest fel de la noi din ţară, trebuie să devină catalizatorul pentru un ecosistem care include zona academică, zona de antreprenoriat, deci companii private, start-up-uri, dar şi zona publică, în acest parteneriat urmând să promovăm imaginea României, competenţele românilor în securitatea cibernetică. Nu avem voie să ratăm şansa de a pune acest Centru de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, un adevărat Centru de Excelenţă european, în mijlocul acestui ecosistem care să producă afaceri de succes româneşti pentru produse de securitate cibernetică”, a declarat Burduja, într-o intervenţie video, la o conferinţă de specialitate.
În acelaşi timp, demnitarul a subliniat ideea că unul dintre cele mai importante progrese ale României, pe segmentul cyber, este reprezentat de noua lege a securităţii şi a apărării cibernetice.
„Această lege, pe care am reuşit să o promovăm prin Parlament la finalul anului trecut, a supravieţuit testul constituţionalităţii la Curtea Constituţională a României şi, de asemenea, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, recent, setează cadrul prin care România poate răspunde noilor ameninţări din zona cibernetică din partea unor state neprietene, din partea unor actori nestatali care urmăresc să submineze securitatea cibernetică a României. Legea apare după un blocaj de zece ani de zile, în care două încercări anterioare au picat testul la Curtea Constituţională a României.