Omul potrivit, la locul potrivit, la timpul potrivit. Fixerul de la PÎCCJ și DNA
Mai bine de un an a avut nevoie, teoretic, crema procurorilor din România, conduși de cel numai bun de pus șef DNA, pentru a experimenta revelația profesională că fapta de plagiat pentru care a fost deschis dosarul Ciucă, au fost efectuate percheziții și ridicate documente oficiale, este prescrisă din 2008.
Este vorba despre dosarul care a blocat orice anchetă academică a tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, deschis în februarie 2022 pentru o teză susținută în 2003, adică prescrisă, la momentul respectiv, de 14 ani.
Informația despre clasare pe motiv de prescripție a fost publicată de Emilia Șercan, la fel ca informația despre deschiderea dosarului și analiza plagiatului din teza de doctorat a premierului.
Cronologia dosarului Ciucă este foarte interesantă și relevantă.
Dosarul a fost deschis când analiza la CNATDCU a tezei dlui Ciucă devenise inevitabilă. Era final de ianuarie 2022, exact când, potrivit unei informații oficiale a PICCJ pentru spotmedia.ro, atribuțiile de șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică erau îndeplinite de adjunctul Marius Voineag, în locul titularei, aflată într-o deplasare.
În calitate de șef de facto, dl Voineag a primit sesizarea, de presupus că a citit-o, de presupus că are competența unui student în anul III Drept și a realizat că termenul de prescripție pentru fapta de plagiat reclamată este de 14 ani împlinit.
Totuși, a deschis dosar și l-a repartizat unui procuror. Întrebat la CSM, în treacăt și cu mare blândețe despre această împrejurare, a spus că nu putea îngrădi accesul la justiție al autorului sesizării.
Dl Voineag a ales un procuror în prag de pensionare (care s-a și produs la finalul lui 2022) și, după cum a recunoscut la CSM, a și avizat perchezițiile pe care procurorul de caz le-a dispus pentru ridicarea documentelor oficiale, inclusiv teza, ale doctoratului lui Ciucă și de la Universitatea de Apărare, și de la CNATDCU.
Surse judiciare spun că procurorii nu se duc să ia documente oficiale de la alte instituții, ci fac adrese pentru a primi copii conforme cu originalul. Sau dacă totuși ridică originale, le restituie rapid.
Efectul a fost că lucrarea dlui Ciucă nu a mai putut fi analizată, nici de comisia de etică a UNAP, nici de CNATDCU, pentru că nu mai aveau ce analiza fizic.
Și au stat cu documentele și cu dosarul deschis pentru fapta prescrisă un an și două luni, în secția unde dl Voineag era șef adjunct.
Pe 14 martie, dl Marius Voineag a primit de la secția de procurori a CSM aviz pozitiv pentru ocuparea funcției de procuror șef DNA, după o audiere penibilă și cu profund iz de blat.
După numai o zi, pe 15 martie, secția din PICCJ unde dl Voineag mai era pentru câteva zile șef adjunct închidea dosarul Ciucă: “întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale”.
Documentele oficiale vor fi restituite, dar efectul blocajului este cel puțin parțial de nereparat.