Politica

Povestea batistei lui Iuliu Maniu. Cine l-a şters cu ea pe frunte în clipa morţii şi cum a ajuns la Ion Raţiu

Anul acesta s-au împlinit 70 de ani de când artizanul Marii Uniri, Iuliu Maniu, şi-a dat ultima suflare în închisoarea din Sighetul Marmației și a fost aruncat într-o groapă comună, într-un loc despre care nu se ştiu prea multe. Batista cu care a fost şters pe frunte în ultima clipă din viaţă a fost păstrată cu sfinţenie până astăzi.

Există o întâmplare stranie, mai puțin cunoscută, despre un obiect personal al omului de stat care a fost Iuliu Maniu. Acesta s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani, într-o celulă a penitenciarului de la Sighet unde fusese deținut timp de șase ani, în condiții inumane. Frigul și alimentația proastă i-au grăbit moartea care a survenit în 5 februarie 1953. În ultimele clipe, gardienii bolșevici i-au permis fostului redactor-șef al ziarului ”Dreptatea”, Nicolae Carandino, să îi fie alături lui Iuliu Maniu.

Nicolae Carandino i-a șters fruntea cu o batistă pe care a păstrat-o ca pe o relicvă. Renumita batistă a avut un traseu demn de un scenariu de film. După eliberare, Nicolae Carandino i-a dăruit această batistă lui Ionel Pop, fost membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, fost președinte al Camerei Deputaților, strănepot al lui Simion Bărnuțiu și nepot al lui Iuliu Maniu. Batista i-a fost dăruită apoi unui alt nepot al lui Iuliu Maniu, practic, un nepot prin alianță, marele om politic Ion Rațiu.

Păstrată la loc de cinste

Aceast obiect personal al lui Maniu, împreună cu plicul de hârtie în care a fost păstrat de către Ionel Pop, a fost înrămat și este păstrat ca un lucru de preț la Centrul Cultural Român din Londra. Batista este proprietatea Rațiu Family Foundation și poate fi văzută la sediul Centrului creat de familia Rațiu, în Manchester Square din capitala Marii Britanii.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button