Günay Duagi şi Raul Dimitriu, KPMG Legal: Sprijinirea listărilor pe bursă prin PNRR este o mână de ajutor dată companiilor, chiar dacă nu generează mişcări tectonice pe piaţa de capital. Mai sunt doar două săptămâni pentru depunerea dosarelor
Günay Duagi, Senior Managing Associate, şi Raul Dimitriu, Managing Associate, KPMG Legal – Toncescu şi Asociaţii SPARL
Încă din fazele incipiente ale dialogului public privind conţinutul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României – derulat chiar în miezul pandemiei – jucătorii pieţei de capital şi-au îndreptat atenţia spre măsurile vizând stimularea dezvoltării bursei româneşti. Acest dialog s-a concretizat în octombrie 2021, odată cu aprobarea mult aşteptată a Consiliului Uniunii Europene privind PNRR-ul României aprobare ce a pus în mişcare un întreg cadru legal constând atât în transpunerea unor acte normative europene cât şi în introducerea unor norme naţionale complementare.
Legiuitorul şi statul român au reuşit recent să introducă, în câteva domenii de impact, cadrul normativ pentru implementarea PNRR în materie de ajutor de stat de minimis. De interes special pentru adâncirea pieţei de capital româneşti este Componenta C9 a PNRR (Suport pentru Sectorul Privat), care vizează finanţarea unui număr de minimum 280 de întreprinderi prin schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă. Această misiune s-a înfăptuit recent, prin intrarea în vigoare la data de 27.02.2023 a Ordinului Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene nr. 348/2023 pentru aprobarea schemei de ajutor de minimis “Listarea la bursă a întreprinderilor”.
Ordinul completează cadrul legal naţional instituit în anii 2022-2023, şi anume cadrul constând în numeroase acte normative menite să creeze mecanismele de reglementare pentru implementarea PNRR în materie de ajutor de stat. Astfel, companiile atrase de o listare la BVB pot beneficia de o finanţare nerambursabilă care să le acopere o parte dintre cheltuielile aferente parcurgerii formalităţilor listării. Pentru a vă oferi o imagine de ansamblu, redăm mai jos aspectele cheie aferente acestui ajutor de stat:
- Obiectivul ajutorului de stat: Obiectivul schemei este de a ajuta întreprinderile să îşi sporească accesul la finanţare prin intermediul unor instrumente specifice, şi anume emiterea de noi acţiuni care să fie admise la tranzacţionare pe bursa din România.
- Forma ajutorului de stat: Se va acorda sprijin financiar sub formă de grant întreprinderilor care doresc să emită acţiuni, precalificate pentru admiterea la tranzacţionare, în conformitate cu condiţiile BVB, pe baza principiului “primul venit, primul servit”.
- Entităţile eligibile: Schema de finanţare va fi disponibilă pentru întreprinderi înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, cu capital majoritar privat şi cu sediul social în România, care doresc să emită noi acţiuni care să fie admise la tranzacţionare pe bursa din România.
- Bugetul alocat: Schema de ajutor este alcătuită dintr-un buget total de 35 milioane EUR, reprezentând un ajutor financiar de cel mult 8% din valoarea subscrierilor la oferta publică iniţială primară. Acest plafon este limitat la suma de 200.000 EUR (fără TVA) per companie în scopul listării pe Piaţa Principală a BVB (piaţa reglementată), respectiv 25.000 EUR (fără TVA) per companie în ceea ce priveşte listarea pe Piaţa AeRO a BVB (sistemul multilateral de tranzacţionare). Respectarea plafonului de minimis are în vedere o “întreprindere unică”, aşa cum este aceasta definită în cuprinsul schemei.