Comentarii

Opinii primite la redacţie. De ce Elon Musk şi alte personalităţi consideră că utilizarea AI reprezintă o ameninţare?

După entuziasmul care a cuprins  întreaga lume, sau aproape întreaga lume după cum se observă în ultima vreme, odată cu anunţurile providerilor de soluţii bazate pe inteligenţa artificială (engl. Artificial Inteligence – AI), traversăm momentul în care o serie de voci influente la nivel global par că trag un semnal de alarmă cu privire la expansiunea exponenţială a acestor soluţii. Recent, a fost dat publicităţii un moratoriu (https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments), semnat de personalităţi ale spaţiului public, în frunte cu Elon Musk, fondatorul Tesla, prin care acestea cred că e oportună suspendarea utilizării AI pe scara largă, datorită lipsei de reglementare şi a pericolelor pe care le reprezintă utilizarea liberă a Inteligenţei Artificiale (IA). 

Întrebarea este cum s-a ajuns aici şi care sunt argumentele acestor oameni influenţi la nivel global, profund implicaţi în schimbările economice din ultimii ani, cunoscuţi ca avangardişti şi inovatori ai vremurilor prezente?

Apariţia ChatGPT a schimbat lucrurile

Chat GPT este un machine learning model, adică funcţionează aidoma creierului uman, folosind „neuroni” interconectaţi, care pot învăţa să identifice modele în date şi să facă predicţii despre ceea ce urmează să se întâmple în continuare.

Apariţia soluţiei de la OpenAI, denumită ChatGPT este considerată o adevărată revoluţie, întrucât este pentru prima dată când un chatbot ce are integrat inteligenţa artificială este antrenat (şi încărcat) pe cantităţi uriaşe de date de pe Internet, astfel încât să formuleze răspunsuri care pot părea că sunt formulate de oameni. 

ChatGPT a câştigat un milion de utilizatori doar în prima săptămână de la lansare, iar website-ul ChatGPT primeşte în prezent aproximativ un miliard de vizitatori lunar, cu o valoare estimată de 100 milioane de utilizatori activi, potrivit comunicatelor OpenAI.

Statusul reglementărilor AI 

Odată cu apariţia ChatGPT din ce în ce mai multe persoane au acces şi utilizează inteligenta artificială atât pentru uz personal cât şi în scop de business, dar domeniul a rămas încă nereglementat. În acest moment nu există nici un sistem de guvernanţă a inteligenţei artificiale, ceea ce înseamnă că nu există nicio pedeapsă în cazul în care un astfel de software este creat sau utilizat cu rea-intenţie.

Deşi există destul de multe iniţiative de reglementare a zonei AI, nu există niciuna care să se afle într-un stadiu suficient de avansat. Uniunea Europeană, de exemplu, lucrează la Regulamentul privind Inteligenţa Artificială (AI Act), fiind primul act normativ ce are ca scop principal reglementarea AI-ul, pornind de la riscurile pe care acesta le prezintă pentru consumatori. Pe lângă acest demers, încă în lucru, există mai multe iniţiative care încearcă să stabilească cadrul etic de dezvoltare a soluţiilor AI, încercând să traseze un cadru de principii morale ce trebuie transpuse în scrierea de cod a AI-ului. 

Motivul principal pentru care Elon Musk şi alţi actori importanţi au semnat moratoriul de suspendare a utilizării AI-ului pentru o perioada de şase luni, este pentru că nu există încă un cadru legislativ aplicabil şi nici o matrice după care să stabilim care soluţie AI lucrează în detrimentul oamenilor şi care nu.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button