Nouriel Roubini, cel care a prezis criza din 2008, avertizează că o nouă recensiune este iminentă: „Buclă fatală” în economie. Va face criza datoriilor mai severă
Nouriel Roubini, avertizează că o nouă recensiune este iminentă: „Buclă fatală” în economie. Va face criza datoriilor mai severă / Foto: Pixabay, de Geralt
Nouriel Roubini spune că piețele ar trebui să se pregătească pentru o criză, deoarece factorii de stres duc la o „buclă fatală” în economie.
Nouriel Roubini, celebrul economist care a prezis criza din 2008, poreclit și „doctorul dezastrelor”, vine cu un nou avertisment. Acesta spune că piețele ar trebui să se pregătească pentru o criză financiară deoarece factorii de stres duc la o „buclă fatală” în economie.
Într-un articol de opinie pentru Project Syndicate de joi, Roubini a prognozat o nouă perioadă sumbră pentru economie, în timp ce SUA se luptă atât cu o inflație ridicată, cât și cu povara mare a datoriei. Aceste probleme se perpetuează reciproc, a spus el, avertizând despre o recesiune și o criză financiară iminentă care nu s-ar agrava dacă nu ar dura foarte mult, scrie Markets Insider.
„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă”, a spus el.
Nouriel Roubini, avertisment despre viitoarea criză a datoriilor stagflaționiste
„Din moment ce sprijinul de lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru viitoarea criză a datoriilor stagflaționiste”, a mai spus economistul.
Renumitul economist, care este cunoscut pentru prognozele sale îngrijorătoare, avertizează deja de luni de zile despre o criză stagflaționistă a datoriilor, care va implica o recesiune abruptă care combină cele mai grave aspecte ale stagflației anilor 1970 și criza financiară din 2008. El se așteaptă ca un astfel de scenariu să lovească economia cu o inflație ridicată și o prăbușire de 30% a burselor.
Trei factori de stres economic
Acest dezastru vine în mare parte ca urmare a trei factori de stres economic cu care se confruntă SUA: inflație ridicată, niveluri ridicate ale datoriei și instabilitate financiară.
Dar soluțiile la aceste probleme sunt în contradicție. Bancherii centrali vor trebui să scadă ratele dobânzilor pentru a ușura povara în creștere a datoriilor, dar, în același timp, vor trebui să crească ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Acest lucru a fost complicat și mai mult de prăbușirea Băncii Silicon Valley luna trecută, care a creat și mai multă presiune pentru Rezerva Federală pentru a reduce ratele dobânzilor și pentru a stabiliza sistemul financiar.
Rezultatul este o „trilemă” care pune Rezerva Federală a SUA într-un impas, a spus Roubini. El a prezis că oficialii Rezervei Federale vor „scăpa” în cele din urmă de creșterea ratelor dobânzilor, iar acest lucru va provoca o inflație fulgerătoare, probleme de datorie și instabilitate financiară în întreaga economie.
Avertizările altor economiști de top
Unele părți ale perspectivei lui Roubini au fost repetate și de alți economiști de top, care spun că politica monetară a Rezervei Federale este un act de echilibrare dur și o recesiune se află la orizont.