Realizările lui Klaus Iohannis în Japonia. Ce a ”livrat” președintele. Dezvăluirile ambasadorului Ovidiu Dranga
foto: Facebook, Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent în Japonia. Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia, a venit cu mai multe informaţii de la faţa locului.
Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat, în perioada 6-10 martie 2023, o vizită oficială în Japonia și o vizită de stat în Republica Singapore, unde a avut întrevederi cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu Prim-ministrul Fumio Kishida, precum și cu Președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia a inclus și o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităților locale.
„În primul rând, a fost o vizită istorică din perspectiva livrabilelor. E vorba de cinci livrabile. A fost o vizită istorică şi pentru că a avut o semnificaţie geopolitică specială în actualul context cu situaţia din Ucraina şi din Asia de sud-est. Această vizită a consolidat rolul României în Asia de sud-est în ceea ce priveşte gestionarea unor problematici foarte complicate.
Cred că sunt puţine vizite în ultimii 5-6 ani care să fi avut mai multe livrabile într-un interval atât de scurt. E vorba de semnarea acestui parteneriat strategic de către preşedintele Iohannis şi prim-ministrul Kishida, un document care creionează perspectiva relaţiilor bilaterale pe mai multe paliere. M-aş opri asupra componentei economice şi a componentei de securitate, ambele foarte bine reflectate în textul acestui parteneriat. Al doilea livrabil a fost memorandumul de înţelegere între mai multe instituţii care activează în domeniul laserelor, un memorandum care stabileşte parametrii de colaborare pentru crearea unui centru, o capacitate de producţie care va livra lentile de mare putere pentru laserul de la Măgurele.
Al treilea livrabil este un memorandumul de înţelegere între Exim Bank din România şi Japan Bank Cooperation, un memorandum foarte important pentru că atestă că sistemul bancar din România a trecut un test al credibilităţii din perspectivă japoneză. După încheierea acestui memorandum este limpede că mediul bancar românesc e deja mai mult decât frecventabil din perspectivă japoneză, este un mediu bancar solid în care băncile japoneze pot opera cu mai multă încredere şi, evident, cu mai multe rezultate.
Al patrulea livrabil se referă la decizia de înfiinţare a unui ICR (Institut Cultural Român) la Tokyo. Mi se pare un moment important pentru că acest ICR Tokyo va contribui la strângerea relaţiilor culturale care au căpătat deja o amploare notabilă.
A cincea dimensiune acoperită de această vizită, mai puţin vizibilă dar foarte relevantă din mai multe perspective, este punerea bazelor unui dialog româno-japonez la sfârşitul căruia ne putem gândi deja la o participare japoneză la programul de consolidare sau reabilitare seismică a clădirilor din România. Acest program lansat de Ministerul Dezvoltării şi consacrat şi la nivel legislativ beneficiază de o finanţare generoasă. Dacă reuşim implicarea unor entităţi japoneze în acest program, va câştiga în credibilitate şi va avea tracţiunea necesară pentru a ajunge la rezultatele dorite” a spus Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia în cadrul emisiunii.
Emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți.