Actualitate

Putem transforma România într-un hub industrial? Mircea Coșea dă exemplul de succes al Poloniei. Cum a ajuns să producă 37% din merele UE

România are șanse, dar și piedici. Iată cum explică profesorul Mircea Coșea, dând exemplul Poloniei. 

Iată articolul de opinie semnat de către profesorul de economie Mircea Coșea: 

”Putem transforma România în hub industrial?

Întrebarea poate părea fără sens în contextul actual când industria continuă să scadă: minus 5,4% în ianuarie. Metalurgia, industria lemnului, a modei şi chimia trag industria în jos. Producţia industrială a României a scăzut în ianuarie 2023 cu 5,4%, fiind a treia lună consecutivă de scădere după noiembrie şi decembrie 2022

Anul trecut industria a avut o contribuţie negativă la PIB de 1,8%. 

Există și o viziune optimistă asupra viitorului care ar putea justifica într-o oarecare măsură întrebarea relativă la posibilitatea transformării României într-un hub industrial. Astfel, în anul acesta perspectivele de redresare sunt bune, în ciuda scăderii din prima lună a anului. Preţul energiei a lovit puternic industria, dar acum lucrurile se calmează. De aceea, metalurgia sau sectorul chimic, mari consumatoare de energie, sunt în topul scăderilor.

Managerii din industrie sunt mai optimişti, chiar dacă ianuarie a indicat scăderi, potrivit datelor INS. Şi nu doar la noi. Sentimentul din industrie, calculat de institutul de cercetare economică din Germania, ifo, este în creştere faţă de lunile trecute, chiar dacă faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, pe când încă nu izbucnise războiul din Ucraina, este încă pe minus.

Întrebarea relativă la posibilitatea transformării României în hub industrial este interesantă și dintr-un alt punct de vedere, acela al poziției pe care o are Ministerul Economiei asupra acestui subiect. Într-o recentă declarație, ministrul Economiei, domnul Florin Spătaru a menționat că: ”Avem proiecte mari, de anvergură, la care lucrăm împreună cu Direcția de politici industriale și cu celelalte echipe din minister, și vă pot da câteva domenii în care sper să avem, în perioada următoare, câteva rezultate notabile. Vorbim de industria bateriilor, de industria semiconductorilor, iar separat, într-o altă zonă, vorbim de industria de apărare… dacă vom avea două companii mari în domeniul bateriilor și în domeniul semiconductorilor, credeți-mă că România va urca din punct de vedere calitativ, la un alt nivel în piața europeană. Pentru că aici vorbim de domenii strategice, critice, care vor poziționa România ca un hub industrial, având la dispoziție aceste zone”. 

Desigur, poziția Ministerului trebuie salutată și apreciată cu atât mai mult cu cât este singura poziționare a actualei coaliții în domeniul politicilor economice, cu accent pe cele industriale. De asemenea, este lăudabil efortul depus la nivelul acestui minister pentru reluarea și dezvoltarea producției de pulberi în România.

Totuși, părerea mea este că acest efort și inițiative ale Ministerului pentru a atinge stadiul de hub industrial nu sunt suficiente și nici sustenabile pe termen mediu și lung.

Iată argumentele:

– pentru a deveni un hub este nevoie de un concept al dezvoltării acestei structuri și o strategie de implementare.

În cazul României, crearea structurii de hub ar trebui să se bazeze pe aplicarea teoriei avantajului comparativ și al demersului transformării acestui avantaj comparativ în avantaj competitiv.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button