Petrom a semnat cu Transgaz un contract pentru transportarea gazelor naturale din Marea Neagră
Moment istoric. Petrom a semnat cu Transgaz un contract pentru transportarea gazelor naturale din Marea Neagră. Sursa foto: facebook/Virgil Popescu
Un nou pas important pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, a fost făcut joi, odată cu semnarea declaraţiei ceremoniale de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Un nou pas important pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep. Astăzi, alături de prim – ministrul Nicolae Ciucă, am participat la ceremonia de semnare a declaraţiei ceremoniale de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale. Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Naţional de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piaţă a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep. (…) Îi încurajez pe cei de la Romgaz şi OMV – Petrom să accelereze procesul pentru a începe cât mai curând lucrările de exploatare. Pentru că ne dorim ca gazul românesc să fie folosit în casele românilor şi, totodată, să ne asigure independenţa energetică”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat că acest contract a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042.
Moment istoric pentru securitatea energetică regională şi pentru cea a României
Conform unui comunicat al Transgaz, remis Bursei de Valori Bucureşti, crearea unei infrastructuri de transport care să facă legătura între gazele naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA reprezintă un proiect de importanţă deosebită pentru România în ceea ce priveşte securitatea energetică, iar semnarea acestor contracte este condiţia principală pentru dezvoltarea acestei infrastructuri.
„Vreau să subliniez faptul că ne aflăm, pentru a patra oară în tot atâţia ani, în faţa unui moment istoric pentru securitatea energetică regională şi pentru cea a României. După finalizarea cu succes a gazoductului BRUA-faza 1, după finalizarea cu succes a gazoductului Ungheni-Chişinău, după finalizarea lucrărilor care permit transportul internaţional al gazelor naturale în regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare şi după începerea exploatării gazelor de la Marea Neagră din perimetrele de mică adâncime, acum suntem la linia de start a gazoductului TuzlaPodişor, gazoduct care va permite ca gazele naturale exploatate de către OMV Petrom şi Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Naţional de Transport şi, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la reţeaua de gaze naturale. Transgaz este pregătită să construiască acest gazoduct în aceleaşi condiţii de siguranţă, eficienţă şi performanţă, pe care le îndeplineşte de fiecare dată, cu fiecare investiţie”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
El a precizat că, începând cu data de 27 martie 2023, ar urma să fie predat amplasamentul către câştigătorul licitaţiei pentru execuţia lucrărilor de construcţie a gazoductului, care va dura până la 20-25 aprilie 2023, în funcţie de condiţiile meteorologice.
„Transgaz are în plan investiţii ambiţioase, tocmai pentru a putea să ne îndeplinim obiectivele(…).