Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Kelemen Hunor apără celebrările: Nu înseamnă că românii au mai puţină libertate
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit, miercuri seara, la manifestarea festivă dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni de la Miercurea-Ciuc, despre conceptul de libertate, punctând faptul că dacă maghiarii din Transilvania sunt liberi să îşi decidă propriul destin, asta nu înseamnă că românii vor avea mai puţină libertate.
‘Libertatea este universală, bineînţeles, nici nu poate fi altfel. Ea aparţine tuturor, tuturor popoarelor, tuturor comunităţilor şi tuturor oamenilor. De aceea spunem că, atâta timp cât există oameni care nu sunt liberi, există comunităţi care nu sunt libere, nici libertatea celorlalţi nu va fi completă şi nu va fi fără cusur. Eu obişnuiesc să le spun şi concetăţenilor mei români: libertatea nu este ca un bun material, ea poate fi împărţită şi totuşi nu se termină, nu rămânem cu mai puţin. De fapt, cu cât mai mulţi oameni o au, cu atât mai multă libertate va fi. Prin urmare, dacă noi, maghiarii din Transilvania, suntem liberi să ne decidem propriul destin, asta nu înseamnă că românii vor avea mai puţină libertate. La fel e şi cu siguranţa. Faptul că eu pot să-mi trăiesc viaţa în siguranţă, că sunt liber să decid asupra identităţii mele, iar aceasta rămâne sigură, nu înseamnă că trebuie să iau poporului român nici libertatea, nici identitatea, nici siguranţa’, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii puse la dispoziţie presei.
Preşedintele UDMR a menţionat faptul că sloganul Revoluţiei maghiare de la 1848 este relevant şi astăzi, făcând referire, în context, la consensul cu majoritatea românească, ce poate fi consolidat prin construirea încrederii reciproce.
‘Maghiarii din Transilvania nu au acceptat nedreptatea şi opresiunea nici în cele mai dificile vremuri. Nu a fost altfel nici în ultimii 30 de ani. Sloganul de odinioară al Revoluţiei de la 1848 – ‘Libertate, Egalitate, Fraternitate’ – este relevant şi astăzi. Poate că astăzi fraternitatea înseamnă mai degrabă consens. Iar consensul poate fi consolidat doar prin construirea încrederii reciproce. Trebuie să ne străduim să ajungem la un consens cu privire la viitor. La consens în interiorul comunităţii noastre, apoi consens cu majoritatea românească, pentru că dacă istoria ne-a pus unii lângă alţii, atunci acordul în ceea ce priveşte marile obiective ale viitorului va garanta libertatea. Egalitatea înseamnă şi astăzi că suntem egali în faţa legii, că statul nu poate întoarce legea împotriva cetăţenilor săi şi că statul oferă oportunităţi egale pentru toţi, iar individul are responsabilitatea de a decide cum să le folosească. Ce ne-am putea dori mai mult astăzi decât libertate, consens şi egalitate şi, mai presus de toate, pace’, a spus Kelemen.
În opinia sa, şi astăzi ‘antimaghiarismul iese la suprafaţă uneori’ iar ‘prejudecăţile şi temerile reapar’, dar există motive ca maghiarii să fie încrezători, pentru că ‘a trăi ca maghiari în România astăzi este mai bine decât era acum 30, 35 sau 40 de ani’. ‘Guvernarea înseamnă nu numai libertatea de a avea un cuvânt de spus, ci mai ales oportunitatea şi responsabilitatea de a servi cauza maghiarilor cu mijloacele pe care le avem la dispoziţie’,