Raiffeisen Bank ”se joacă cu focul”? Posibil troc cu Sberbank a Rusiei. Informații din documente ”strict confidențiale” scurse din ședința conducerii
Raiffeisen Bank Internațional ar urma să se asocieze cu banca rusă Sberbank, al cărei acționar majoritar este administrat de Guvernul Rusiei.
Documente interne scurse către Falter ar dovedi planurile Raiffeisen International în ceea ce privește o tranzacție cu Sberbank. Acționarul majoritar al Sberbank este Fondul Național de Avere al Rusiei, administrat de Guvernul Rusiei.
Conform presei din Austria, vorbim despre documente clasificate drept ”strict confidențiale” scurse de la ședința Consiliului de Administrație a Raiffeisen Bank International (RBI). Acestea sunt menite să arate modul în care banca lucrează la o posibilă înțelegere cu banca de stat rusă Sberbank. Raiffeisen Bank, care este încă activă în Rusia și este criticată internațional pentru asta, ar intra astfel pe un teritoriu dificil. Motivul acordului este evident: atât Raiffeisen Bank, cât și Sberbank ar putea folosi acordul pentru a rezolva problemele economice care decurg din sancțiunile UE și contra sancțiunile rusești.
Rusia, sursă profitabilă: creștere cu 334% a profiturilor
Sursa citată mai scrie că filiala rusă Raiffeisen Bank a înregistrat anul trecut profituri de peste două miliarde de euro, o creștere cu 334% față de 2021. Raiffeisen Bank atribuie câștigurile ratelor mai mari ale dobânzilor rusești și aprecierii rublei. Un alt motiv ar fi că Raiffeisen Bank este una din puținele instituții bancare care mai are voie să proceseze tranzacții internaționale de plată cu Rusia, asta pentru că se află încă în sistemul de plăți Swift. Totuți, din cauza sancțiunilor, profiturile filialei rusești nu au voie să circule în Austria și nici dividendele.
În ce sens ar interveni Raiffeisen Bank
În același timp, Sberbank avea o filială în Europa – Sberbank Europe cu sediul în Viena. Când numeroși investitori și-au retras fondurile după atacul asupra Ucrainei, autoritățile au închis această filială rusă. Licența bancară a expirat, iar restul băncii este lichidată în mod ordonat în Sber Vermögensverwaltungs AG. Mai sunt sute de milioane de euro în Sber, dar, din cauza sancțiunilor impuse de UE, acestea nu pot ajunge la Sberbank din Rusia. Multe active au fost deja vândute. Printre cumpărători s-a numărat Bawag, dar încasările de un miliard de euro, în urma acestei mutări, merg către asigurarea de depozite din Austria. Acum, Raiffeisen Bank ar lucra la achiziționarea activelor rămase ale companiei de lichidare Sber. În același timp, Sberbank Rusia ar putea obține activele Raiffeisen din Rusia.
Raiffeisen Bank neagă un astfel de acord
Ce ar câștiga? Rușii și-ar putea vinde activele din Europa prin troc, în timp ce Raiffeisen Bank ar beneficia în sens invers de profiturile lor din Rusia. Ar fi permis asta în Europa? Raiffeisen Bank ar intra pe un teritoriu sensibil, Sberbank Rusia fiind pe lista sancțiunilor UE. În același timp, Raiffeisen Bank dă asigurări că nu are în vedere ”nici un acord și nici alți pași concreți pentru implementarea unui astfel de schimb de active. Contextul unui astfel de schimb de active ar fi posibilitatea de a reduce expunerea în Rusia. RBI respectă în mod firesc toate sancțiunile. Orice tranzacție ar fi coordonată cu autoritățile în prealabil și efectuată numai dacă toate autorizațiile relevante ar fi în vigoare”.