Credit Suisse, în picaj liber. ”Piețele au luat-o razna, afectează întregul sector bancar european”. Se adeverește scenariul lui Kiyosaki?
foto pixabay/pexels ilustrativ
Acțiunile Credit Suisse înregistrează astăzi un picaj de peste 10%, ajungând la cel mai scăzut nivel. Situația vine după ce cel mai mare investitor a a anunțat că nu poate furniza asistență financiară băncii elvețiene.
Axel Lehmann vede incorectă comparația cu prăbușirea Silicon Valley Bank
UPDATE: Preşedintele grupului bancar elveţian Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, a declarat miercuri că un ajutor din partea Guvernului ”nu este un subiect” pentru banca pe care o conduce, într-un moment în care aceasta încearcă să recâştige încrederea clienţilor, investitorilor şi organismelor de reglementare, după o serie de greşeli, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Luând cuvântul la o conferinţă organizată în Arabia Saudită, Axel Lehmann a subliniat că nu este corect să fie făcute comparaţii între problemele de la Credit Suisse şi falimentul băncii americane Silicon Valley Bank, în special având în vedere că cele două bănci sunt reglementate în mod diferit.
Comentariile lui Lehmann vin după ce principalul acţionar de la Credit Suisse, Banca Naţională din Arabia Saudită, a anunţat că nu va cumpăra noi acţiuni la banca elveţiană din motive ce ţin de reglementare. Aceasta a dus la prăbuşirea acţiunilor Credit Suisse cu 25%, în timp ce costul asigurării obligaţiunilor sale împotriva unui default pe termen mediu s-a apropiat de un nivel care în mod normal semnalează o îngrijorare serioasă în rândul investitorilor.
Banca Naţională din Arabia Saudită, care la rândul său este deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a devenit anul trecut cel mai mare acţionar la Credit Suisse, după ce a preluat o participaţie de 9,9% la banca elveţiană pentru 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participaţii s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.
–-
Concret, picajul de astăzi al Credit Suisse este de 10,2%. Situația este generată de anunțul lui Ammar Al Khudairy, preşedintele Saudi National Bank, cel mai mare investitor al Credit Suisse, care a transmis că nu poate furniza asistenţă financiară băncii elveţiene, conform Reuters. ”Nu putem, deoarece am depăşi pragul de 10%. Este o problemă de reglementare”, a declarat Ammar Al Khudairy, citează Agerpres.
Creditorul din Arabia Saudită a achiziţionat anul trecut o participaţie de aproape 10%, după ce a participat la operaţiunea de majorare a capitalului Credit Suisse şi s-a angajat să investească până la 1,5 miliarde de franci elveţieni. Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate „deficienţe majore” în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.
În trimestrul IV, s-au retras 110 de miliarde de franci elvețieni din Credit Suisse
A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni.
Miercuri, acţiunile înregistrau un declin de 10,2%,