Politica

Pot fi fraudate alegerile în 2024 în România? Chirieac – verdict și două momente istorice: Doar dacă cineva din „sufragerie” vorbește vom mai afla adevărul

Analistul Bogdan Chirieac a abordat controversatul subiect al fraudării alegerilor în România.

Prezent printr-o intervenție telefonică la postul România TV, Bogdan Chirieac a fost întrebat dacă alegerile de anul viitor ar putea fi fraudate.

Amintim că 2024 e un an crucial din punct de vedere electoral, urmând să se desfășoare patru rânduri de alegeri, inclusiv cele prezidențiale.

Vorbind de alegerea președintelui Klaus Iohannis, Chirieac a afirmat: „Să știți că românii au ales președintele, că au fost manipulați e o altă poveste. Însă votul este al nostru”.

El a subliniat totuși un fapt foarte important: Atunci când lupta electorală e la baionetă iar echilibrul e aproape perfect, există riscul de a se interveni. El a dat exemplul controversatelor alegeri prezidențiale din 2009, dar și alegerile de la Sectorul 1 din 2020. Incapacitatea justiției de a face lumină și modul în care s-au derulat atunci anchetele, ori mai degrabă lipsa anchetelor și mușamalizarea evenimentelor, au alimentat suspiciunile.

2009, Mircea Geoană președinte pentru o zi. Doar cei prezenți în „sufrageria lui Oprea” mai pot face vreodată lumină

„Nu avea însă cum să nu existe și în România un moment controversat precum cel din 2009. Există în continuare mari suspiciuni că alegerile au fost fraudate, atunci când Mircea Geoană era președintele României seara, iar dimineața nu a mai fost. Nu s-a investigat, a fost o bulibășeală, nu se știe exact nimic ce s-a întâmplat. Teoretic, până la proba contrarie, și alegerile din 2009 au fost corecte deși în mod ciudat toate voturile au fost arse după șase luni deși erau multe contestații.

Nu se va mai putea face deci niciodată vreo investigației, decât în situația puțin probabilă în care va dori să vorbească cu adevărat unul din invitații din sufrageria lui Oprea (n.r. – referire la evenimentele din seara alegerilor din 2009, unde în locuința lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier și lider UNPR, s-au strâns mai multe persoane importante inclusiv Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror general al României, cât și Florian Coldea, fost prim adjunct al SRI)”, a comentat Bogdan Chirieac.

„În rest totul depinde de public dacă se lasă manipulat”, a adăugat analistul.

Remember 2020. Persoane neautorizate mișunau printre sacii cu voturi: Clotilde Armand a câștigat primăria Sectorului 1 la mustață

Vorbind de suspiciuni de fraudă, Bogdan Chirieac a amintit și de controversatele alegeri de la Sectorul 1 câștigate de Clotilde Armand în 2020.

„Diferența nu a fost foarte mare (n.r. – între Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1 și Clotilde Armand), dar din nou justiția a refuzat să investigheze dovezile pe care le-au prezentat toate televiziunile din țară cu oameni care scotoceau în sacii de voturi deși nu aveau ce să caute acolo sub nicio formă. Și totuși nimeni nu a dorit să investigheze. E de necrezut”, a adăugat Chirieac.

El a subliniat că între Clotilde Armand și Dan Tudorache nu a fost o diferență mare,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button