De ce o nucleară mică nu poate rezolva o problemă mare?
- Pe lângă teamă și pericol, armele nucleare i-au determinat pe liderii lumii la reținere și evitarea unor conflicte majore.
- Vladimir Putin a folosit amenințarea cu un atac atomic pentru a-i speria pe ucraineni și a șantaja Occidentul.
- Rusia, considerându-se o mare putere nucleară, nu și-a mai dezvoltat forțele armate convenționale, care au fost umilite în Ucraina.
- China a susținut invazia Moscovei pentru că s-a bazat pe promisiunile făcute de Putin că va fi una de scurtă durată, iar criza nu se va extinde.
- Xi Jinping l-a admirat pe Putin pentru modul în care a invadat Georgia și prin care a anexat Crimeea. O astfel de strategie o pregătea și el pentru Taiwan.
A trecut peste un an de atunci, iar Vladimir Putin, în afara unei retorici amenințătoare, a unor exerciții mai mult sau mai puțin convingătoare, s-a ținut departe de silozurile în care sunt depozitate distrugătoarele arme.
Când președintele american Harry S. Truman a decis să dea ordinul de folosire a bombei atomice asupra orașului Hiroshima, el a făcut un calcul simplu, ajungând la concluzia că înfiorătoarea armă va salva viețile a mii de militari americani aflați în Pacific, grăbind capitularea Japoniei.
Pentru a obține rezultatul scontat trebuia să demonstreze două lucruri – puterea de distrugere a unei arme pe care doar americanii o dețineau la acel moment și faptul că o poate produce în serie. Acesta a fost motivul pentru care a existat și o a doua misiune, cea de distrugere a orașului Nagasaki.
Avioanele care au luat parte la misiunea de lansare a bombei atomice asupra Hiroshimei, Big Stink, The Great Artiste, Enola Gay, ultimul fiind cel care a lansat-o – Foto: Wikimedia
Ordinul președintelui american a reprezentat un moment dramatic în istoria omenirii, a declanșat o șocantă cursă a înarmărilor, iar civilizația umană a intrat, de atunci, într-o eră a pericolului, fiind mereu la un pas de distrugerea totală.
În mod paradoxal, această sabie a lui Damocles suspendată deasupra lumii de aproape 80 de ani a produs lungi perioade de pace în Europa, dar și o scădere în intensitate a conflictelor, omenirea evitând, de atunci, un nou război mondial.
O strategie greșită
Puterea armelor nucleare e atât de mare încât liderii politici care au acces la ele sunt conștienți că pot distruge planeta, iar cei implicați în operațiunile cu acestea au o responsabilitate ridicată, fiecare persoană din lanțul de comandă știe că, în orice moment, poate produce o catastrofă globală.
După primele înfrângeri pe front ale armatei Rusiei, Putin și asociații săi au început să apeleze frecvent la amenințarea nucleară.
Au folosit o astfel de retorică, mai ales, ca pe o strategie de intimidare la adresa ucrainenilor, dar și a cetățenilor din statele occidentale care au decis să trimită arme către forțele lui Volodimir Zelenski pentru a rezista în fața invadatorului.