De ce vrea Putin să cucerească Moldova?
- Partidul lui Ilan Șor, oligarhul fugit în Israel, continuă seria protestelor, blocând o arteră principală de circulație și centrul Chișinăului.
- Serviciul de Informații din Moldova a mai destructurat o rețea de spionaj rusesc care avea ca scop pregătirea loviturii de stat.
- Joe Biden i-a transmis lui Putin mesajul că Maia Sandu se află sub protecția SUA. Președintele rus a luat asta ca pe un nou afront.
- Ajutorul energetic dat Moldovei de către România a fost decisiv pentru supraviețuirea politică a regimului pro-occidental de la Chișinău.
- Vladimir Putin încearcă să transforme Transnistria într-o zonă din care poate lansa atacuri în vestul Ucrainei și astfel să recâștige inițiativa în război.
Maia Sandu și guvernul de la Chișinău se află sub un asalt permanent din partea Kremlinului. Peste Prut, Putin desfășoară cea mai mare operațiune de înlăturare a unui regim politic, ales în mod democratic, de la începutul invaziei din Ucraina.
Pentru că nu reușește să obțină o victorie importantă pe front, președintele Rusiei a schimbat strategia și încearcă să înlocuiască executivul pro-occidental de la Chișinău cu reprezentanți ai Rusiei.
În ultima zi a lunii februarie, mii de persoane mobilizate de cei din partidul lui Ilan Șor, un multimilionar acuzat de corupție, care a fugit din țară, au blocat șoseaua care leagă localitatea Stăuceni de Chișinău, încercând din nou să provoace o criză politică în Republica Moldova.
În urmă cu o săptămână, Maia Sandu a fost prezentă la Varșovia, fiind invitata lui Joe Biden, președintele SUA, care a ținut un discurs cu ocazia trecerii unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Invitația a avut loc după ce, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a primit un raport de la serviciile de securitate în care e descris planul unei lovituri de stat pe care o pregătesc rușii în Republica Moldova.
Maia Sandu a spus că a discutat cu Joe Biden „despre eforturile noastre de a menține pacea și ordinea publică în țară”.
Departamentul Apărării din SUA a confirmat raportul făcut public de Zelenski, iar întâlnirea din Varșovia dintre președintele american și lidera Moldovei e un mesaj pentru Putin că fosta republică sovietică se află sub protecția SUA.
Proteste la Chișinău puse în scenă de susținătorii Rusiei. Un portret al președintei Maia Sandu a fost rupt și călcat în picioare – Foto: Hepta.ro
Rețelele de spionaj
Din data de 9 februarie, când Zelenski a vorbit despre posibila lovitură de stat din Republica Moldova, mișcările rușilor sunt vizibile în fiecare zi.
Luni, 27 februarie, Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a publicat un comunicat în care anunță expulzarea unor cetățeni străini, „conectați la anumite centre subversive din afara țării”.
În realitate, serviciul de informații de peste Prut a distrus o rețea de agenți care strângeau date și informații cu scopul „de a pune în aplicare un plan de destabilizare a situației interne din țară,