Comentarii

Opinie Cristian Bichi, BNR: Băncile germane şi dialogul general privind euro digital. Şi cum mai cad câteva mituri

Într-un comunicat recent, Asociaţia Băncilor Germane s-a pronunţat în favoarea monedei euro digitale, văzută ca următorul pas în evoluţia banilor. Anunţul este important, atât prin contribuţia acestor entităţi private la dezbaterea aspectelor tehnice ale posibilei viitoare monede, cât şi prin aceea că demonstrează că proiectul respectiv nu este promovat în secret de câteva instituţii ale Uniunii Europene. Totodată, poziţia băncilor ofera noi argumente pentru infirmarea unor teorii conspiraţioniste legate de euro, ca monedă digitală de bancă centrală (CBDC), vehiculate în România în ultima perioadă

Scenariul conspiraţionist: scurt apel la memorie

Cu ceva timp în urmă, mesajul originar al unei ştiri difuzate de o agenţie de presă internaţională privind proiectul creării unei monede euro digitale era transmis puternic alterat pe câteva canale de comunicare publică din România. Se lansa tema falsă şi alarmistă a renunţării la euro în formă fizică ca urmare a digitalizării complete a monedei europene. Apoi, odată declanşat efectul “bulgărelui de zăpadă”, au fost răspândite informaţii privind transformarea monedei naţionale (leu) în euro digital sau într-o altă monedă digitală de bancă centrală (CBDC) undeva în cursul anului 2023. Se afirma că introducerea CBDC (inclusiv euro digital) va duce la dispariţia băncilor comerciale prin centralizarea operaţiunilor bancare la băncile centrale, că banii vor avea o valabilitate limitată în timp şi că aceştia nu vor putea fi folosiţi decât pentru cumpărăturile ce vor fi indicate discreţionar de autorităţi. Altfel spus, banii ar urma să devină programabili. Mai mult, potrivit susţinerilor respective, dreptul la viaţă privată al utilizatorilor de CBDC va dispărea, toate tranzacţiile bancare ale acestora urmând a fi cunoscute de guverne.

Asociaţia Băncilor Germane dixit: euro digital oferă multiple oportunităţi

Pe fundalul descris mai sus, nici nu se putea o ironie mai mare decât ca entităţi private cum ar fi băncile comerciale[i] să se pronunţe în favoarea unui proiect, ce a fost descris ca trimiţându-le la groapa de gunoi a istoriei. Instituţiile respective nu consideră că euro digital, ca monedă digitală de bancă centrală pentru consumatori (rCBDC), va pune capăt existenţei lor. Din contră, în comunicatul din 6 februarie 2023, ele găsesc că iniţiativa prezintă numeroase oportunităţi, atât pentru ele, cât şi pentru consumatori şi firme.

În viziunea Asociaţiei Băncilor Germane (BdB), un euro digital va permite depăşirea problemelor generate de actuala fragmentare a pieţei europene pentru plăţi electronice, în special în domeniul celor de retail[ii]. Ca mijloc de plată, uşor de utilizat şi fără risc, noua monedă va putea fi încorporată în metodele de plată comercială din zona euro. În condiţiile primirii statutului de monedă cu curs legal, euro digital va avea un avantaj clar asupra mijloacelor de plată existente, ceea ce va duce la o largă acceptare din partea publicului. Totodată, un euro digital va permite Europei să-şi organizeze piaţa plăţilor digitale şi a serviciilor asociate în mod autonom, fără a depinde de furnizori din afară, aşa cum este cazul în prezent.

Totuşi, băncile germane atrag atenţia că succesul posibilei viitoare monede digitale europene[iii] depinde de modul cum aceasta va răspunde nevoilor publicului.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button