Comentarii

Zâna Măseluță de Voluntari. Feritilizarea electorală s-a blocat la ministerul dnei Firea

Talentul managerial al dnei Firea lovește din nou, de această dată la ministerul inventat pentru imaginea domniei sale, promovată pe bani publici. Pentru competența ministerului Familiei ar fi suficientă, cum era și în vechile guvernări de altfel, o direcție din ministerul Muncii.

Dna Firea a vrut să fie o mamă a națiunii care împarte cadouri. O Zână Măseluță de Voluntari, cum ar veni.

Așa a apărut și cel mai important proiect al ministerului domniei sale, “Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității”, un program FIV fără criterii, fără priorități și de mari proportii (12.500 de beneficiari, decontare de 15.000 lei/beneficiar, adică 187.500.000 lei în total).

Despre aberația conceptuală a acestui program am scris deja.

Pe scurt, este un program medical derulat exclusiv de două ministere sociale, care totuși nu impune nicio limită de venit pentru accesare. Deci nu vizează zona care nu își poate permite pe cont propriu o asemenea procedură.

Programul (electoral, aș zice) al dnei Firea este singurul, cel puțin din UE, care să finanțeze un număr nelimitat de încercări și singurul, cu excepția Cehiei, care acceptă ca femeia să aibă mai mult de 43 de ani. Cele mai multe țări impun evaluări medicale specifice.

Fără număr și condiții e doar de la Voluntari.

Sigur că un program de acest fel e util, există în multe țări și a mai existat în România ca program medical la CNAS. Doar că pentru a fi eficient și a nu arunca banii pe gard, ar trebui să aibă niște criterii clare care să îndrepte bani spre cazurile cu cea mai mare probabilitate de succes și care nu își pot permite să finanțeze singure procedura.

Dna Firea a aplicat însă principiul primul venit, primul servit, în baza unei scrisori medicale de recomandare care să conțină doar un diagnostic, fără niciun fel de analize suplimentare. Scrisoare de recomandare de la clinica unde ar urma să fie făcută procedura, deci direct interesată.

Derularea a început pe 5 decembrie și imediat programul s–a și blocat. Stocul de cereri nesoluționate e imens și numărul de vouchere eliberate e infim.

Ceea ce le-a creat o mare nervozitate clinicilor înscrise în program, care au făcut pregătiri suplimentare, investiții, angajări, pentru dezvoltarea acestor servicii, cu garanția finanțării.

Din informațiile mele, reprezentanții lor au organizat o reuniune informală pe această temă.

Având în vedere aceste informații, am cerut ministerului Familei, în baza Legii 544, o serie de precizări. Nu am primit deocamdată niciun răspuns, însă unele dintre informațiile solicitate se regăsesc într-o postare pe Facebook a dnei Firea.

Așadar, ce ne comunică dna Firea?

Până pe 24 februarie, ministerul primise 11.075 de mailuri cu solicitări. Din care au rezultat 6.660 de dosare, restul, spune dna Firea, fiind mailuri nevalide.

Din cele 6.660 de dosare au fost înregistrare doar 4.304, 2.360 fiind încă în așteptarea numărului de ordine pe copertă,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button