Clotilde Armand dă cu piciorul la 3 milioane de euro din PNRR. Ca să se scuze, city-managerul Tudor Roșca îi acuză pe ceilalți primari, de la Nicușor Dan la Radu Mihaiu, de ”manipulare abjectă”
Situație incredibilă și scandaloasă în sectorul 1 al Capitalei, în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile. Mai ales că este vorba despre digitalizare și despre combaterea poluării- liniile de forță ale campaniei USR. Toate celelalte sectoare și-au făcut temele, încă din octombrie 2022, și participă la un proiect din PNRR, primăria lui Clotilde Armand susține că n-a știut și va rămâne fără bani europeni pentru digitalizarea transportului urban.
Administratorul Public al Sectorului 1, Tudor Roșca, acuză, într-o postare de pe contul său de Facebook, că primarul Clotilde Armand este supus unei “manipulări abjecte”, menită să o discrediteze. Concret, Roșca încearcă să justifice incompetența sau refuzul de implicare al Primăriei Sectorului 1 într-un proiect cu finanțare din PNRR, acuzând primarii de sectoare și primarul general că s-au asociat fără știrea ei și n-au informat-o despre planurile de modernizare a transportului public. Fiindcă la acest proiect participă toate celelalte cinci primării de sector, ca parteneri semnatari ai unui Acord încheiat cu Primăria Generală a Capitalei.
Justificarea lui Tudor Roșca pentru această situație este aceea că primarul Clotilde Armand “nu a fost informat în timp util despre existența acestui proiect”, ca să poată depune documentele necesare participării. Asta, în condițiile în care Consiliul General al Municipiului București a adoptat proiectul de depunere a cererii de finanțare prin PNRR încă din octombrie 2022, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial, iar toate celelalte cinci consilii locale de sector au aprobat, la rândul lor, prin hotărâri adoptate tot în octombrie 2022, proiectul și asocierea în acest parteneriat cu Primăria Capitalei.
Finanțare din PNRR de peste 68 de milioane de lei
Astfel, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București 545 din data de 10 octombrie 2020, a fost aprobată depunerea cererii de finanțare cu titlul “Sistem ITS Integrat Smart & Green Mobility pentru Regiunea București-Ilfov; informarea călătorilor în stațiile de transport public”, în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10 – Fondul Local. Aceeași hotărâre a Consiliului General a aprobat și încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul București, prin primarul general Nicușor Dan, și toate cele șase sectoare ale Capitalei, reprezentate, fiecare, prin primarul de sector.
Conform HCGMB 5454 din 10 octombrie 2022, a fost aprobată valoarea totală a proiectului de 68.659.708,3 lei fără TVA, adică 13.947.751,11 euro, la care se adaugă o valoare neeligibilă pentru fondurile PNRR de 331.800,7 lei fără TVA. Primăria Capitalei a primit, astfel, aprobarea Consiliului să participe la proiect cu o sumă eligibilă de 3.364.527,81 de lei fără TVA și cu o sumă neeligibilă de 331.802,29 de lei fără TVA. Restul sumelor eligibile din PNRR urmau a fi atrase de primăriile de sector, care nu au de contribuit cu niciun leu, din fondurile proprii. Documentul citat mai arată că se vor asigura toate resursele de finanțare necesare implementării proiectului, finanțarea de la bugetul propriu al Municipiului București a tuturor cheltuielilor neeligibile care mai pot apărea, nota de fundamentare și Acordul de parteneriat.
Administratorul public Tudor Roșca încearcă să o “scoată” victimă pe șefa sa
Administratorul Public al Sectorului 1,