Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Zoomer sau milenial, uită-te pe fluturaşul de salariu la suma pe care o plăteşti pentru contribuţia pe sănătate. Apoi du-te cu mama sau bunica ta la un consult de specialitate sau la o investigaţie paraclinică sau la farmacie pentru un medicament banal
”Statul român în fiecare an, dacă nu a dublat, oricum a mărit bugetul pentru sănătate. Or, noi avem servicii medicale proaste în continuare. Foarte mulţi din cetăţenii noştri se duc în alte state europene pentru a-şi face tratamentul. Or, este inexplicabil cum din ce în ce sunt mai mari fonduri alocate sănătăţii, iar noi în continuare avem un fenomen al corupţiei generalizat în acest domeniu. Este o declaratie facuta in aceasta saptamana de Procurorul General al DNA, Crin Bologa.
Domnul Procuror General al DNA poate gasi evolutia fondurilor alocate pentru sanatate chiar intr-un document oficial dat publicitatii la sfarsitul anului trecut de catre Ministerul Sanatatii, Strategia nationala de sanatate 2022-2030. In raportul de 114 pagini figura 38 de la pagina 24 ii da dreptate. In cinci ani, din 2016 si pana in 2021, costurile cu sanatatea din FNUASS au crescut de la 24 la 46 de miliarde lei, practic s-au dublat – 91,6%, mai precis. Costurile cu serviciile spitalicesti au crescut cu 125%, cele cu serviciile de ambulator cu 78% iar cele cu medicamentele compensate cu 55%.
NICAIERI, dar NICAIERI in tarile la care ne raportam noi nu a existat o dublare a costurilor de sanatate in 5 ani, chiar daca Romania vine de la o baza joasa – atentie insa, dublare care nu a avut nici un impact asupra starii de sanatate a populatiei. Si in aceste date nu sunt cuprinse sumele de completare alocate de la bugetul consolidat, o parte din creditele de angajament sau sumele alocate de catre autoritatile locale care au in subordine spitalele – probabil ca cifrele vor arata si in aceste cazuri dublari, daca nu chiar triplari ale banilor care au intrat in sistemul sanitar in intervalul 2016-2021.
Desigur, sa nu uitam de banii care vin in completarea finantarii sistemului sanitar de la banci de investitii, prin fonduri europene, din veniturile proprii ale spitalelor si ambulatoriilor, etc.
Zoomerii si o buna parte a milenialilor sunt (inca) sanatosi, nu au nevoie de consult de specialitate, investigatii paraclinice si medicamente. In schimb au mare nevoie mamele si bunicile lor, care pierd ani de viata si ani de calitate a vietii pentru ca accesul la servicii de sanatate este cel pe care il stim. In ciuda dublarii banilor din sanatate mamele si bunicile bolnave ale zoomerilor si milenialilor se lovesc de aceleasi bariere infernale, fonduri insuficiente, medici insuficienti, echipamente insuficiente. Astfel incat sunt obligate sa scoata alti bani din buzunar ca sa treaca peste barierele infernale.
Repet invitatia din titlu adresata zoomerilor si milenialilor ca dupa ce calculeaza cat au platit contributie la sanatate in ultimul an, sa-si insoteasca mama sau bunica, in sistemul public, la un consult de specialitate, la o investigatie paraclinica sau la farmacie, sa cumpere un medicament banal. Apoi sa traga linie si sa calculeze cat de repede a avut acces mama sau bunica la serviciile medicale si, mai ales, cat au trebuit sa plateasca din buzunar, in plus fata de contributia la sanatate,