De ce a intrat Joe Biden în Ucraina?
- Cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la ordinul de atac dat de Putin, acesta din urmă se află într-un mare impas după ce a pierdut în jur de 200.000 de militari.
- La nivel politic, există o mare nerăbdare ca acest sângeros conflict să ia sfârșit, dar Emmanuel Macron și Olaf Scholz nu sunt dispuși să riște o confruntare directă cu Rusia.
- Joe Biden: Putin credea că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat. A mai crezut că poate rezista mai mult decât noi. Pur și simplu, s-a înșelat.
- Ministrul de Externe din Ucraina: Un mesaj clar pentru ruși – nimănui nu-i mai e frică de voi.
- Alianța Nord-Atlantică, la un an de la declanșarea invaziei de către Rusia, face încă un pas înainte în ce privește susținerea Ucrainei.
Traseul pe care a ajuns Joe Biden în Ucraina a fost unul lung și complicat din motive de securitate. A fost o călătorie simbolică, menită să marcheze legătura strânsă pe care Ucraina o are cu America.
Președintele american a zburat până în Polonia, iar apoi a plecat spre Kiev, cu trenul, pe timpul nopții, o călătorie care a durat peste zece ore.
Cu câteva minute înainte de decolare, reprezentanți ai Departamentului de Stat au trimis o notificare prin care au anunțat Rusia că președintele SUA va ajunge în capitala Ucrainei, spre stupoarea și nervozitatea reprezentanților Kremlinului.
Prin vizita făcută la Kiev, Joe Biden ridică sprijinul Occidentului pentru Ucraina la un nou nivel.
America anunță că e implicată politic în conflictul din Ucraina și îl va sprijini pe Volodimir Zelenski atât cât va fi necesar.
Alianța Nord-Atlantică, la un an de la declanșarea invaziei de către Rusia, face încă un pas înainte în ce privește susținerea Ucrainei.
Mesajul transmis de Biden către Moscova spune clar că SUA nu vor renunța, iar transferul de arme va continua cu o intensitate și mai mare.
Cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la ordinul de atac dat de Putin, acesta din urmă se află într-un mare impas după ce a pierdut în jur de 200.000 de militari, morți și răniți, conform estimărilor făcute de Departamentul Apărării al SUA.
La rândul lor, peste 120.000 de soldați ucraineni au fost scoși din luptă, morți sau răniți.
Problema e că Rusia nu reușește să recruteze, să antreneze și să înarmeze noi soldați, pe când Ucraina are o rezervă de 700.000 de militari, aflați în diverse stadii de mobilizare.
Războiul ca o povară
Vizita surpriză a lui Joe Biden la Kiev conține și un mesaj pentru aliații europeni.
Războiul a devenit o povară și un factor de instabilitate în multe state membre al Uniunii Europene.
Joe Biden și Volodimir Zelenski intră în sediul președinției ucrainene, » Citește în continuare articolul