De-a alba neagra – la ei ca la ei, iar la noi tot ca la noi
La ei ziua de ieri a fost aproape normală. Rușii au continuat să bombardeze Ucraina și să-și trimită la măcelărit recruții la Bahmut. Tancurile occidentale au pornit de prin colturile Europei și Americii spre Kiev, după ce președintele Joe Biden le-a arătat că au cale liberă, mergând chiar el în vizită la Zelenski.
La Varșovia, Biden a ținut un discurs aplaudat, vorbind liber, axat pe ideile susținerii Ucrainei și a apărării flancului estic al NATO. La Kremlin, Vladimir Putin a vorbit cu glas stins unei săli tăcute și cam prea grave vehiculând ideile propagandei ca să acopere situația militară din Ucraina care seamănă tot mi mult cu o înfrângere.
Marile idei cu care Putin a vrut să contracareze efectele vizitei lui Biden la Kiev sunt minore. Prima, cea care ne interesează pe noi, se referă la anularea unui decret vechi care stipula rezolvarea problemei transnistrene în granițele suverane ale Republicii Moldova. Pe atunci, Rusia avea Moldova la breloc și nu era nicicum interesată de rezolvarea tendințelor centrifuge ale Transnistriei pentru că chiar ea le provocase.
Acum, Putin a constatat că nu mai poate ajunge la Tiraspol și nu poate arunca Moldova într-un război împotriva Ucrainei. Nu are cu cine și nici nu are cum, ideea ajungerii la Transnistria prin Odesa s-a născut moartă și a sucombat a doua oară când rușii s-au retras din Herson. La primul semn de aiureală la Chișinău, ucrainenii vor pune mâna pe depozitul de armament de la Cobasna, pentru că pot și au mare nevoie de el.
A doua ideea, cea a retragerii Rusiei din New START, tratatul de control al armelor nucleare, s-a vrut a fi o mare amenințare la adresa SUA, o pedeapsă pentru curajul lui Biden de a merge la Kiev. În opinia mea, a fost o reacție normală a Rusiei, Putin trebuia să iasă cu ceva la înaintare după umilința suferită cu ocazia plimbării președintelui american pe bulevardele Kievului.
Ce altceva mai are Putin la îndemână ca să amenințe în afară de rachetele și proiectilele cu care pisează fără rost infrastructura ucraineană? Amenințarea nucleară și gestul retragerii din tratat s-au vrut a fi un pas concret în reaprinderea sperieturii cu bombele tactice nucleare arătate Europei.
Cum era și normal, n-a tresărit nimeni, nu s-a produs în politică o falie aidoma celei produse de cutremurul din Turcia. Oricum, cu tratat sau fără tratat, dacă Putin înnebunește și vrea să dea cu bomba, o să dea, nu se împiedică de o semnătură pusă pe o hârtie, fie ea și alături de una americană.
Cum era și normal, discursul lui Putin a fost unul demn de Diana Șoșoacă, plin de irealitate și de teorii fantasmagorice ale conspirației, cu observația că românca ar fi fost mai credibilă.
Narativul lui Putin e șubrezit rău, nu mai există liant între cărămizile care îl compun. Ce a spus președintele rus au spus într-o formă sau alta oficiali de la Kremlin și propagandiștii de la televiziuni.