Comentarii

Lupta pentru parchete și încercarea de capturare a DNA. Cine și cum vrea să pună mâna pe anticorupție

Începe lupta pentru șefia marilor parchete cu interviurile de luni și marți pentru selectarea viitorului procuror general al PICCJ și procurorului șef DNA, ambele funcții fiind vizate de câte doi candidați.

Pe de-o parte, ambii titulari din ultimii 3 ani doresc să-și reînnoiască mandatele. Pe de altă parte, contracandidații provin din aceeași pepinieră – DIICOT. Dacă ei vor câștiga selecția, toate parchetele vor fi conduse de foști procurori DIICOT, o structură specială cu rezultate modeste, dar apropiată, prin competențe, desigur, SRI.

După cum soțiile ambilor contracandidați au fost detașate la CSM în mandatul fostului Consiliu.

La PICCJ miza o reprezintă puterile mai mari pe care noua Lege 304 le dă procurorului general, de exemplu (art 68) – dreptul de a infirma motivat soluția oricărui procuror din țară.

Care dintre cei doi candidați ar fi de preferat e greu de spus.

Gabriela Scutea a avut un mandat mediocru, sub papucul lui Bogdan Licu, chiar și după ce acesta a plecat la CCR. În timp ce dna Scutea lupta eroic cu găinațul porumbeilor, PICCJ era condus de facto de Bogdan Licu.

La momentul numirii, imediat după căderea regimului Dragnea și înlăturarea PSD de la putere, după teribilii ani ai asaltului pe legi și instituții, alegerea unui procuror #rezist, fosta adjunctă a dnei Kovesi la PICCJ, a avut simbolistica ei. La nivelul căreia dna Scutea nu s-a ridicat însă.

Așa se face că și eliberată formal de Bogdan Licu, devenit judecător CCR, dna Scutea a adus-o magistrat pentru magistrați, în formula post-SIIJ, pe Mihaiela Iorga Moraru, procurorul SIIJ despre care ICCJ a constatat că a comis un abuz grav împotriva unui copil.

Încălcarea hotărârilor ICCJ nu o deranjează însă pe dna Scutea cât timp aceeași structura pentru magistrați din PICCJ nu s-a conformat nici până astăzi solicitărilor succesive ale instanței supreme de a ajunge la o soluție în dosarul LCK deschis de SIIJ.

Tot în mandatul dnei Scutea, procurorii pentru magistrați nu au făcut niciun rechizitoriu în mai bine de jumătate de an de la trecerea competenței la SUPC. Dna Scutea nu a fost în stare nici să țină parchetele pe linia de plutire cât timp chiar domnia sa se plânge de deficitul record de personal, peste 25%.

Contracandidatul său este procurorul DIICOT Alex-Florin Florenţa, care a condus structura din Timișoara și Biroul tehnic şi de criminalistică din cadrul Structurii centrale. A instrumentat dosare importante, mai ales de trafic de droguri și contrabandă.

Soția dlui procuror Florența, dna judecător Flavia Maria Cristina Florența, a fost adusă de la Curtea de Apel Timișoara la CSM în 2021, pentru 3 ani, prin decizia secției de judecători.

O mare bătălie se dă pentru DNA tocmai pentru că procurorul șef Crin Bologa a reușit să stabilizeze acest parchet lovit cu toate rachetele din dotarea politicului și a CCR.

Crin Bologa nu este un zmeu, nu este o prezență scenică spectaculoasă și nici nu s-a adaptat ușor la viesparul Capitalei,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button