Actualitate

Agent imobiliar, avertisment despre vânzările de apartamente: O să devină o piaţă a disperaţilor. Şi nu e jignitor

Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels

Un agent imobiliar îi avertizează pe români cu privire la preţurile ridicate la care sunt scoase unele apartamente pe piaţă. Conform acestuia, din cauza unor astfel de anunţuri piaţa imobiliară ar putea pica. 

„În pandemie, după ce ne-a băgat pe toţi în casă, logic mi se părea ca preţul să se ducă în cap. Aşa au spus toţi specialiştii imobiliari. Şi după 6 luni, preţurile au crescut cu 10-20%. Eh? Mie acum mi se pare că preţul a ajuns iar ca înainte de creşterea aia. Înainte de acea creştere, un apartament cu trei camere la Metrou Gorjului, spre exemplu, era 87.000 de euro. Acum e tot la preţul ăsta! 

În pandemie a crescut cu 15%, dar a scăzut acum. Motivul clar e dobânda mare, cu ratele mari. Câte telefoane sunt de la clienţi care spun că s-a dublat rata şi nu îşi mai permit? Multe. Şi câţi dintre ei vor să facă profit? Toţi! 

Măi oameni buni, aţi cumpărat acum doi ani cu un preţ, rata era, ipotetic vorbind, 1500 lei, iar acum e 3000 lei. Realitatea e că nu îţi mai permiţi, nu plăteşti, îţi ia banca apartamentul. Nu poţi vinde cu 10-15.000 peste cât l-ai luat. 

Cei care vor să vândă, o fac la preţul corect. Cei care nu, aglomerează piaţa de pomană şi îi fac şi pe restul să spere, să viseze. O să devină o piaţă a disperaţilor, şi nu e o jignire,  nu e un cuvânt agresiv. Disperat în sensul că nu mai sunt soluţii. Se vor întrece în preţuri mici. Nu mai bine scădem un pic acum, decât să scădem toţi odată, să fie panică? Aşa cade piaţa!”, a declarat Şerban Trâmbiţaşu, agent imobiliar, în cadrul unui podcast.  

Investiţii de 1,25 miliarde de euro în piaţa imobiliară din România în 2022

Piaţa imobiliară din România a înregistrat, în 2022, investiţii de peste 1,25 miliarde de euro, în creştere cu 36% faţă de volumul înregistrat în anul precedent, arată cel mai nou raport al unei companii de investiţii imobiliare.

Potrivit CBRE – „Market Outlook 2023”, trei tendinţe principale vor modela piaţa de profil în 2023: impredictibilitatea preţurilor pentru cea mai mare parte a anului, furnizarea limitată de produse noi, respectiv numărul de cumpărători relevanţi care să fie mai mare decât se crede.

Conform datelor centralizate de compania de consultanţă, în cursul anului trecut, investitorii români au fost cei care au contribuit considerabil la creşterea volumului de investiţii din România. Astfel, cu 16 tranzacţii cu o valoare medie de 38,7 milioane euro, dar şi cu cea mai mare contribuţie la volumul investiţiilor în 2022, jucătorii locali au reuşit să dezvolte plasamentele din piaţă.

Pe locurile următoare, la distanţă considerabilă, s-au aflat activele sud-africane, cu o pondere de 15%, cele austriece (10%), iar cu acţiuni sub 10% au fost investitorii din Belgia, Marea Britanie, Ungaria şi Malta, care au cumulat un sfert din valoarea totală înregistrată anul trecut.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button