Maia Sandu, țintă pentru Putin. Cum a vrut s-o doboare?
- Volodimir Zelenski anunță oficialii Uniunii Europene despre un complot montat de Moscova care avea ca scop înlăturarea Maiei Sandu.
- Oleksii Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate, spune că un grup de agenți ceceni ai Kremlinului, care au fost în Turcia pe post de salvatori ai celor afectați de cutremur, urmează să ajungă la Chișinău.
- Președintele Republicii Moldova a ieșit în fața cetățenilor, confirmând oficial că țara a fost vizată de o lovitură de stat, susținând că pericolul a fost îndepărtat.
- Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Aleksander Vučić, președintele Serbiei, un susținător al lui Putin, cu privire la informații despre persoane din această țară care ar fi fost implicate în complot.
- Un atu important pe care-l au Ucraina și Moldova ține de faptul că SUA și NATO surclasează Rusia la tot ce înseamnă război informațional.
Pe străzile din Odesa era agitație mare. Ziua caldă scosese mii de oameni afară, îmbrăcați în haine colorate, cu steaguri și pancarte, dar nu pentru a sărbători ceva, ci pentru a lupta.
Odesa, al treilea oraș ca mărime din Ucraina, cucerită și de Armata Română în 1941, care a declanșat un masacru asupra populației civile în urma unui atentat în care au murit mai mulți ofițeri, devenise scena unor confruntări violente între grupările pro-ruse și protestatarii ucraineni, cei care au declanșat mișcarea „Maidan” ce a dus, după o violentă confruntare forțele de ordine, la demisia președintelui Viktor Ianukovici, un apropiat al Kremlinului.
În urmă cu câteva săptămâni, Peninsula Crimeea fusese invadată de trupele rusești, iar acum reprezentanți ai Moscovei încercau să preia controlul orașului.
Marșul celor din mișcarea democratică „Maidan” a fost atacat de grupări pro-ruse, înarmate cu bâte, răngi, spray-uri lacrimogene, provocând o busculadă.
Dar cei atacați s-au regrupat și, fiind în număr mult mai mare, i-au împins pe agenții și susținătorii Moscovei într-o clădire a Uniunii Sindicatelor, căreia i-au dat foc. În incendiu au murit 46 de rusofili, iar preluarea orașului de către forțele loiale Kremlinului a eșuat.
Odesa, Ucraina, 2014, grupuri de presiune pro-ruse, care atacau susținătorii mișcării democratice „Maidan” – Foto: Wikimedia
La o săptămână după aceste evenimente tragice, cu ocazia sărbătoririi Zilei Victorii, 9 Mai, 2014, Vladimir Putin și-a ținut discursul anual din Piața Roșie în fața militarilor și a moscoviților veniți la paradă.
„Ne plecăm capetele în fața memoriei martirilor din Odesa, care au fost arși de vii în Casa Sindicatelor, în data de 2 mai 2014, ne plecăm capetele în fața memoriei bătrânilor, femeilor și copiilor din Donbas care au fost uciși în bombardamentele atroce și barbare ale neonaziștilor. Ne plecăm capetele în fața camarazilor noștri care au murit cu curaj în lupta dreaptă, pentru Rusia”, a declamat Vladimir Putin.
El nu a făcut nicio referire și la cele două persoane din tabăra opusă,