Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Top angajatori, gata cu văicăreala că nu găsiţi angajaţi. Vreţi bune practici? Investiţi în Consorţiile de Invăţământ Dual
Consortiile de Invatamant Dual sunt prima platforma serioasa prin care piata absolventilor se insurubeaza, in sfarsit, la piata muncii.
Consortiile sunt un pas important, dar foarte mic, nesemnificativ, raportat la problemele pietei muncii din Romania – vezi declinul demografic, riscurile migratiei angajatilor calificati catre vest, mai nou si Ungaria, discriminarile si distorsiunile create de facilitatile fiscale din domeniul muncii, cel mai mare NEET din UE, sisteme de educatie si sanatate captive sinecurilor, politicului si familiilor, etc. S-a stricat cultura muncii la noi, dar asta este alta poveste.
Insa, pentru ca aceste consortii sa nu ramana doar niste afaceri imobiliare sau afaceri ale furnizorilor de echipamente sau afaceri de publicitate si de PR ale autoritatilor sau afaceri ale greilor orasului care isi angajaeaza acolo cunoscutii, este nevoie sa mediul de afaceri sa se trezeasca din vaicareala ca “nu gasim oameni calificati” si se puna pe treaba.
Asadar, industrii prelucratoare, agenti economici si societati comerciale, la munca, Investiti in Consortiile de Invatamant Dual.
La momentul zero al constituirii consortiilor, haideti sa vedem cat sunt de interesate companiile din Cluj-Napoca, de exemplu, sa pregateasca angajati calificati. Peste 77 de mii de firme inregistrate in oras, o cifra de afaceri agregata de 60 miliarde lei, un profit cumulat de 6,6 miliarde lei, cu 130 de mii de angajati (date din topfirme.ro, pentru anul 2021).
Si acum, sa vedem care este interesul companiilor de a pune umarul la Consortiile de Invatamant Dual.
Din Top 20 de companii ca si cifra de afaceri, doar doua.
Din Top 20 de companii ca si numar de angajati, doar doua.
Din Top 20 de companii ca si profit realizat, doar una singura.
Doar 9 companii sunt inscrise in Consortiul de Invatamant Dual din Cluj-Napoca.
Sigur ca, in aceasta prima faza, companiile inca nu stiu detalii sau nu au aflat deloc despre aceasta oportunitate de a-si pregati resursa umana calificata – desi in primul grup de companii inscrise sunt si firme inregistrate in afara judetului. Sau ca, in statistica de mai sus, sunt firme care sunt inregistrate in judet dar nu au activitatea principala sau grosul angajatilor aici. Sau ca, sa mai asteptam, suntem ardeleni, urmeaza alte faze in care numarul angajatorilor va creste exponential.
Sau ca, pur si simplu, avem dovada ca firmele nu sunt de fapt interesate sa investeasca in resursa umana, doar se vaicaresc ca absolventii nu sunt bine pregatiti, ca pleaca in strainatate, ca statul nu face nimic sa creasca valoare resursei umane, etc. Dupa care, fara sa investeasca un leu in pregatirea viitorului muncii din Romania, se duc si fura angajatii de la firmele care ii pregatesc.
Repet indemnul de mai sus, corectand limbajul de lemn gen “industrii prelucratoare”, “agenti economici” si “societati comerciale”. La munca, oameni care conduceti companii, care spuneti ca vreti sa ne ramana copiii in tara, care doriti sa nu-si mai rada Austria de noi – investiti in Consortiile de Invatamant Dual.