Pensii militare / pensii speciale. Gorghiu: Nu văd altă soluție decât un dialog constant și corect între ministrul Muncii și Comisia Europeană
Inquam Photos / George Călin
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a avut o reacție în urma deciziei Comisiei Europene de încadrare a pensiilor militarilor la capitolul „pensii speciale”.
„Ar fi bine ca, în scurt timp, toate semnele de îndoială cu privire la reforma pensiilor de serviciu să fie înlăturate. Titularul acestui jalon din PNRR este Ministerul Muncii. Ca atare, dl. Budăi are obligația să vină cu explicații și soluții la toate observațiile Comisiei Europene, pentru că România nu își permite pierderea fondurilor euopene. Nu e un proiect ușor. Nimeni nu spune asta. Iar PNL are toată deschiderea de a sprijini această reformă importantă în domeniul pensiilor în comisiile de resort și apoi la votul din Parlament. PNL consideră că această reformă trebuie să aibă la bază principiul contributivității. Așa se va obține echitate și se evită toate speculațiile legate de constituționalitatea proiectului”, a declarat Alina Gorghiu.
„Dar trebuie spus că, în prezent, în România, pensiile militarilor nu intră în categoria așa-numitelor „pensii speciale”, ci sunt pensii ocupaționale sau de serviciu. Inclusiv ministrul Muncii a declarat anterior ultimelor precizări venite de la Comisia Europeană că pensiile militare nu sunt „pensii speciale”, punctând că acest lucru a fost înțeles și de reprezentanții Comisiei Europene. Eu nu văd altă soluție de clarificare în acest moment decât un dialog constant și corect între ministrul Muncii și Comisia Europeană”, a continuat președintele intermiar al Senatului.
Pensiile militare sunt pensii speciale, spune Comisia Europeană
Amintim că în contextul informațiilor vehiculate conform cărora a doua tranșă din PNRR pentru România ar fi blocată la Bruxelles, Comisia Europeană a transmis că pensiile militare sunt incluse în rândul pensiilor așa-numite speciale.
Acestea nu blochează a doua tranșă de bani, conform precizărilor, dar ar putea să o blocheze pe a treia, dacă problema nu va fi rezolvată.
Încasarea celei de-a doua tranşe din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu s-a amânat, aceasta fiind încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene, informează CE. Totodată, reprezentanţii Comisiei precizează că reforma pensiilor speciale (jalon 215) nu este cuprinsă în cea de-a doua cerere de plată, ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plată.
„Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii, şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, se menţionează în precizările CE, conform Agerpres.
Și Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a reacționat în urma precizărilor Comisiei Europene, în exclusivitate pentru DC News.
„Ceea ce spune Comisia Europeană,