Politica

OMV Petrom și taxa de solidaritate. Rareș Bogdan: Ministrul Câciu ar face bine să iasă într-o conferință de presă să răspundă la întrebări. Sunați-l până îi blocați telefonul

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a vorbit despre taxa de solidaritate în condițiile în care OMV Petrom refuză să plătească această taxă în România.

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a fost invitat la Digi 24, unde a făcut precizări privitoare la taxa de solidaritate pe care OMV Petrom refuză să o plătească în România:

„Cum rămâne cu această taxă de solidaritate, pentru că s-a vorbit de foarte multe ori în coaliție despre această taxă de solidaritate. Am văzut anunțul OMV Petrom, în urmă cu câteva zile, în care spuneau clar că ei nu se încadrează și cel puțin în 2022 nu vor plăti această taxă, în condițiile în care noi nu avem un răspuns final de la comisia Europeană. Ce trebuie să facă acum Guvernul mai mult în această dispută?“, a fost întrebat Rareș Bogdan.

„Anunțul respectiv este unul sfidător pentru că în același anunț, OMV Petrom , una dintre cele mai mari corporații care activează în România, ne spuneau câ dânși vor plăti această taxă în Austria. Sigur, foarte bine că vor plăti, trebuie să-ți plătești taxele oriunde pe Glob dar, probabil, în Austria se plătesc pentru operațiunile de pe teritoriul statului austriac. În România trebuie să plătească  conform legislației și de acolo de unde își fac profiturile pentru România. 

Aici, eu nu vin să sar și să spun că OMV Petrom sau Petrom sau LukOil sau Mall trebuie să achite respectiva taxă, care este o transpunere a unui regulament european, un regulament pe care l-a adoptat Comisia, pe data de 5 Octombrie, anul trecut și care, cu 1 ianuarie, este obligatoriu pentru toate cele 27 de state membre, inclusiv România, altfel existând posibilitatea unui infrigenment la adresa României.

Eu nu vin să spun ce se întâmplă, pentru că un jucător face acest lucru într-o piață, atunci când piața respectivă îi dă ocazia să facă asta, când regulamentele nu sunt clare, când legea nu se aplică, când statul respectiv este slab și inert în fața unei corporații. Așa este astăzi statul român, așa pare statul român, în fața unei corporații care pare că își face propriile reguli explicându-ne că dânșii plătesc taxe, Sigur că plătesc taxe. Și cel care are o gogoșerie plătește taxe, și cel care are o carmangerie sau un service auto, plătește taxe. Și cel care vinde gogoșari în piață, plătește taxe, toată lumea plătește taxe și în cazul în care nu plătesc taxe , li se popresc conturile, că au un angajat sau au 6000 de angajați. 

Atâta timp cât regulamentul respectiv a fost transpus în cinci state, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Slovacia, până la această oră vă spun de cele 5 dar echipa mea lucrează și deocamdată au studiat doar 14 state, mai au de studiat 13 state și am să vă pot comunica. 

Din cele 14 state studiate, în 5, Ministerele de Finanțe ale țărilor respective, nu au introdus coduri CAEN în transpunerea Ordonanței. Deci, chestiunea cu obligativitatea de a fi trecute coduri CAEN pe transpunerea regulamentului este falsă și aici trebuie să dea explicații Ministerul Finanțelor Publice,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button