FNGCIMM a dat garanţii în valoare de 163 de miliarde de lei în 20 de ani de activitate; 45% între 2020-2022
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a acordat garanţii în valoare de 163 de miliarde de lei în 20 de ani de activitate, din care 45% în perioada 2020-2022, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, directorul general al Fondului, Dumitru Nancu.
‘Începând din anul 2020, Fondul Naţional de Garantare a fost practic principalul sprijin pentru creditarea economiei reale. Vreau să vă spun că din 2002, de când a fost înfiinţat Fondul, şi până în prezent au fost acordate 461.817 garanţii, din care 111.000 numai în perioada 2020 până în prezent. Deci practic o pătrime din aceste garanţii au fost acordate în cei trei ani de activitate. De asemenea, ca valoare, am atins valoarea de 163 de miliarde de lei garantaţi în această perioadă, din care aproape 45%, adică jumătate din valorile garantate de către Fondul Naţional au fost în această perioadă 2020 – 2022, deci în trei ani de zile am acordat garanţii cât jumătate din cei 20 de ani de activitate’, a spus Dumitru Nancu, la conferinţa ‘Banii României producătoare – finanţarea economiei private’, eveniment organizat de cursdeguvernare.ro.
El a afirmat că în această perioadă Fondul a devenit principalul finanţator pentru IMM-uri şi a realizat cel mai mare parteneriat privat între instituţiile financiar – bancare.
Directorul General al FNGCIMM a declarat că anul acesta a venit aprobarea Comisiei Europene pentru prelungirea Programului IMM Invest Plus până la 31 decembrie 2025. De asemenea, acesta spus că Fondul a ajutat la majorarea gradului bancabilitate al companiilor, de la 1 din 7 IMM-uri în 2020 la 1 din 2 IMM-uri care să poată obţine finanţare în 2022. De la începutul Programului IMM Invest România au fost acordate 57.730 de credite, iar valoarea finanţărilor realizate de către cele 21 de instituţii financiar-bancare este de 41 de miliarde de lei. Valoarea garanţiei acordate de Fond este de 33 de miliarde de lei, iar efortul statului român a fost de 1,4 miliarde de lei. Referitor la creditele neperformante, Dumitru Nancu a menţionat că sunt 155 de plăţi în valoare de 47 de milioane de lei.
‘În ceea ce priveşte programul IMM Invest Plus, noi sperăm ca pe 15 februarie să avem toate, să spun, convenţiile cu instituţiile financiar-bancare semnate. Ordinul este pe circuit de avizare. Practic mâine sperăm să îl publicăm în Monitorul Oficial. Nu este pe criteriul primul venit primul servit. Este un program digitalizat, spunem noi, 90% pentru că între noi şi instituţiile financiar-bancare totul se transmite prin aplicaţiile noastre. Este pentru prima dată când deschidem programul la începutul anului şi este pentru prima dată când Comisia Europeană ne acordă o prelungire pe un an de zile faţă de celălalt cadru temporar când prelungirea se făcea din 6 în 6 luni’, a spus Dumitru Nancu, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
dumitru nancu
fngcimm
fond garantare
garantii
imm