Social

Chiar avem nevoie de suplimentele alimentare? – GAZETA de SUD

Aproximativ jumătate din populația adultă ia cel puțin un supliment în scopul menținerii unei sănătăți optime.

Suplimentele alimentare sunt extrem de populare și asta în parte și datorită fenomenului de “viață sănătoasă”, o adevărată industrie ce se concentrează pe un stil de viață bazat pe alegeri catalogate drept benefice sănătății.

Suplimente alimentare, nu substituenți

Până când va fi disponibilă o supraveghere mai bună a pieții suplimentelor alimentare, acestea vor rămâne probabil într-o zonă slab reglementată, deși în majoritatea timpului sunt administrate pentru menținerea sănătății și nu pentru suplimentarea nutriției.

În prezent există informații sigure doar despre câteva suplimente alimentare ce par a ajuta, iar despre unele, cântărind balanța beneficiu-risc, se poate afirma că fac mai mult rău decât bine.

Un risc important este reprezentat de așteptările false sau sub nivelul dorinței noastre și care pot duce la împiedicare îngrijirii sănătății sau chiar întârzierea solicitării îngrijirii medicale de care este nevoie.

Chiar dacă luăm suplimente, trebuie să ne asigurăm că ne hrănim corect, facem exerciții fizice în mod regulat și, în funcție de statusul sănătății noastre, discutăm cu medicul pentru a menține colesterolul, tensiunea arterială, glicemia și toate celelalte aspecte sub control. Mulți oameni sunt reticenți să spună medicilor că folosesc terapii alternative sau complementare, dar comunicarea deschisă și completă este importantă pentru sănătate, mai ales că suplimentele pot interacționa cu medicamentele și conduce la reacții adverse.

La ce să fim atenți

În fața unui marketing bun, a unei etichete atrăgătoare sau a unui ambalaj de calitate, este adesea greu să decidem dacă există fundament științific în spatele revendicărilor înscrise pe flacon.

Totuși, există câteva lucruri la care putem să acordăm importanță atunci când ne gândim să achiziționăm un supliment alimentar:
• Atenție la afirmațiile exagerate cu privire la ce pot face suplimentele alimentare. Dacă acestea sună prea bine pentru a fi adevărate, există șanse chiar să nu fie.
• Nu luați de bun toate așa zisele experiențe personale cu suplimentele alimentare ale oamenilor, chiar dacă sunt persoane publice. Chiar și cele mai sincere și bine intenționate povești de succes nu pot stabili siguranța sau eficacitatea unui produs pentru fiecare persoană în parte.
• Nu vă gândiți că dacă o concentrație mică de substanță poate avea un impact major, atunci o doză și mai mare va fi direct proporțională. Doza zilnică recomandată înscrisă pe eticheta suplimentului alimentar este ceea ce trebuie să verificați și să țineți cont că o mare parte din nutrienți probabil deja vi-i asigurați, într-un anumit procent, din alimentație.
• Atenție la interacțiunile dintre suplimentele alimentare și medicamente. Spuneți întotdeauna medicilor și farmaciștilor despre orice suplimente pe care le luați și întrebați în mod specific despre potențialele interacțiuni cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă și chiar pentru cele fără prescripție medicală.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button