Comentarii

Opinie Constantin Pintilie, CEO BlueSpace Technology: Nu vom putea avea o industrie de apărare puternică fără un parteneriat deschis între companiile private româneşti şi stat

Ştiţi care este diferenţa dintre Junglă şi Grădina Zoologică? Animalele par la fel doar că cele din grădina zoologică au mâncare la ore fixe şi dorm la prânz (fără stresul zilei de mâine), iar cele din Junglă mănâncă ce prind, când prind si de multe ori sunt prinse la rândul lor.

Aceasta este realitatea astăzi în industria de apărare din România, stat versus privat.

Ne desfăşurăm activitatea într-o industrie pestriţă, dezorganizată, mercantilistă, adaptată pieţei româneşti de furnizare din import de produse/soluţii la cerere. Zona de Cercetare şi Dezvoltare (R&D) este slăbită, uneori inexistentă, fără achiziţii ulterioare ale produselor dezvoltate.

Este evidentă nevoie de schimbare, în primul rând a atitudinii agenţiilor guvernamentale în ceea ce priveşte mediul privat. Partea de ”experienţă similară” regăsită în licitaţii ne poziţionează (pe noi companiile private din România) de multe ori ca fiind de ”mâna a doua” pentru străini, deşi nu este nici pe departe cazul.

Ca fondator al singurei companii din România acreditate la nivel NATO, BlueSpace Technology,  îmi doresc ca, împreună cu echipa mea, să venim în întâmpinarea beneficiarilor noştri cu soluţii moderne, să-i informăm şi să-i conştientizăm de soluţiile tehnologice apărute, să fim parteneri în ţara noastră.

Sunt 3 piloni importanţi în jurul cărora consider că trebuie să întreprindem acţiuni imediate: educaţia şi cercetarea, industria de stat şi industria privată de apărare.

Interconectarea dintre instituţiile de învăţământ şi entităţile private pentru o coordonare continuă în cercetare şi punerea ulterioară a produsului pe piaţă în economia naţională este prioritară. Avem nevoie ca proiectele dezvoltate de entităţile de învăţământ şi cercetare guvernamentale să poată fi vândute/puse la dispoziţia companiilor naţionale româneşti.

Stimularea cercetării se poate realiza prin lansarea de proiecte R&D tip achiziţie (exemplu modelul American) – la sfârşitul unei competiţii bazate pe analiză şi testare operaţională să existe o achiziţie clar definită de la început.

În industria de stat se impune reorganizarea şi restructurarea pe direcţii şi categorii de piaţă, externalizarea şi comasarea unor servicii indirecte, angajarea de manageri cu experienţă din mediul privat şi introducerea de KPI, asocieri cu unităţi private interne şi externe pentru dezvoltarea de noi produse şi cumpărarea de licenţe pentru accelerarea introducerii de noi produse în piaţă.

Şi nu în ultimul rând, industria privată trebuie să stea la masa deciziilor ce influenţează întreaga industrie, iar pentru asta este nevoie de facilitarea asocierilor cu industria românească de stat, de întâlniri organizate cu beneficiarii finali şi identificarea de nevoi tehnologice şi de obţinerea de forecast-uri de la agenţiile guvernamentale pentru următorii ani astfel încât să putem avea strategie coerentă de investiţie.

Constantin Pintilie este CEO BlueSpace TECHNOLOGY, companie 100% românească fondată în 2016, singura companie privată producătoare de echipamente TEMPEST din Europa de Est

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button