Comentarii

Hoție la „primăria de sticlă”? Impozite de 10 ori mai mari calculate nelegal în Sectorul 1

Profitând de reglementarea confuză și contradictorie a legiuitorului, unele primării, între care și cea a Sectorului 1 al Capitalei,  au eludat una dintre puținele reglementari precise în favoarea contribuabilului. Scopul evident: arde-l pe fraier și stoarce-l de bani, chiar și nelegal!

Primăria Sectorului 1 (PS1) a majorat complet nelegal de 10 (zece) ori o anumită categorie de impozite pe imobile.

Persoanele fizice pot deține imobile cu destinație rezidențială, cât și nerezidențială. Pentru cele nerezidențiale, impozitul datorat este de 0,2% din valoarea care rezultă din raportul de evaluare pe care contribuabilul trebuie să-l depună la primărie o dată la 5 ani.

Potrivit art. 458 alin. (4) din Codul Fiscal „în cazul în care proprietarul clădirii nu depune raportul de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile”.

Deci o majorare de 10 ori cu valoare de penalitate pentru lipsa raportului.

Primul termen de plată la care face referire art 458 este 31 martie 2023. Deci, până la acea dată contribuabilul este în termen și nu îi poate fi impusă penalitatea.

Și totuși, cei care au cont pe ghișeul.ro s-au trezit din 3 ianuarie cu impozitul majorat de 10 ori fără nicio explicație și, cel mai grav, spune avocata Elenina Nicuț, fără baza legală cât timp contribuabilul se află în termen pentru depunerea raportului de evaluare a imobilului și nu a primit o decizie de impunere.

Într-un răspuns pentru spotmedia.ro,  Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 1 citește legea invers, adică întăi impozit majorat, desi contribuabilul e în termen, și apoi, dacă se prinde cumva și depune raportul în termen, recalcularea impozitului nelegal:

„Contribuabilii persoane fizice în cazul cărora impozitul pe clădirile cu destinație nerezidențială s-a calculat prin aplicarea cotei de 2%, au posibilitatea să depună rapoartele de evaluare până la primul termen de plată, respectiv 31 martie 2023, caz în care instituția noastră are obligația de a recalcula impozitul pe clădiri prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii rezultată din acestea.”

Șmecheria e că poate contribuabilul nu se prinde în timp util și plătește suma indicată pe ghișeul.ro înainte de a primi decizia de impunere,  eventual ca să beneficieze de bonusul de 10%. Sau primește decizia de impunere prin poștă prea târziu, prin martie, când să îi fie extrem de greu dacă nu imposibil să găsească evaluator și să obțină raportul în timp util. Sau poate nici măcar nu e atunci în țară.

În plus, chiar dacă este în termen până pe 31 martie, deci nu ar trebui să figureze cu impozit majorat de 10 ori, în certificatul fiscal al contribuabilului ceea ce apare este această datorie majorată. De unde tot felul de consecințe, de exemplu în caz de vânzare a imobilului.

Ca să evite spolierea contribuilului de către autoritatea locală lacomă, din 26 iulie 2022 a intrat în vigoare Legea 252/2022,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button