Olanda, pro sau contra aderării României la Schengen? Ministrul de Externe, mesaj clar la Bucureşti după declaraţiile cancelarului Austriei, Nehammer
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a transmis joi, în urma vizitei premierului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, la Viena, că Olanda susţine Austria în teza de împiedicare a extinderii spaţiului Schengen. Ministrul de Externe al Ţărilor de Jos a venit cu un mesaj clar în urma vizitei făcute la Bucureşti vineri, 27 ianuarie.
Cancelarul Nehammer şi premierul Rutte au evidențiat legăturile strânse dintre Austria şi Olanda. „Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen în acest moment”, a anunţat cancelarul austriac, conform „Kronen Zeitung”. CITEŞTE AICI MAI MULTE
Mesaj clar al lui Wopke Hoekstra la Bucureşti despre Schengen
„Angajamentul nostru este de partea României, este ceva ce şi eu şi Bogdan am discutat de mai multe ori în ultimele luni. După cum cred că ştiţi, nu este un subiect uşor în Olanda. Convingerea mea personală este că, a fost o călătorie extraordinară făcută de România până acum, şi de aceea Guvernul olandez, dar şi eu, a spus deja la finalul lui 2022 că vom susţine România. Mesajul a fost repetat: stăm de partea României!”, a declarat Wopke Hoekstra.
Olanda şi Franţa susţin împreună România pentru aderarea la Schengen
„Franța și Regatul Țărilor de Jos așteaptă cu nerăbdare primirea României în spațiul Schengen cât mai curând posibil. Aderarea României va fi o dovadă clară a principiului conform căruia aderarea este posibilă atunci când criteriile sunt întrunite. România, Franța și Regatul Țările de Jos consideră că reziliența Spațiului Schengen – în special când este vorba de gestionarea eficientă a frontierelor – are o importanță deosebită, și sunt angajate să lucreze împreună, precum și cu alți parteneri, pentru a face toate frontierele externe ale UE mai sigure”, se arată într-o declaraţie semnată de miniştrii de externe ai celor două ţări, alături de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.
„În calitate de parteneri care împărtășesc aceeași viziune, avem o tradiție de colaborare în cadrul forumurilor multilaterale pentru a susține libertatea și pentru a afirma și consolida democrația, statul de drept și drepturile omului.
România, Franța și Regatul Țărilor de Jos colaborează în ceea ce privește aceste valori comune, prin apartenența lor la organizații precum Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), instituțiile financiare internaționale și Consiliul Europei.
De asemenea, Franța și Regatul Țărilor de Jos așteaptă cu nerăbdare ca România să fie primită curând ca membru în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Ne reafirmăm loialitatea față de scopurile și principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite și față de promovarea unei ordini internaționale bazate pe reguli.
În cadrul reuniunii comune de la București a miniștrilor afacerilor externe din 27 ianuarie 2023, toate cele trei țări și-au reafirmat sprijinul pentru necesitatea de a asigura tragerea la răspundere pentru cele mai grave crime în conformitate cu dreptul internațional, comise pe teritoriul Ucrainei.
Lucrăm la stabilirea mecanismelor judiciare suplimentare necesare, cum ar fi un posibil tribunal special. Acest demers este complementar sprijinului nostru pentru Curtea Penală Internațională și Curtea Internațională de Justiție.