Comentarii

Planul generalului Gherasimov are multe semne de întrebare

Planul domnului general Gherasimov de a ataca Liovul din Belarus, pe direcția Luțk, pare, dacă te uiți pe hartă, o minunăție de concepție militară. Pare o strategie excelentă prin care, dintr-o singură lovitură, Rusia taie aprovizionarea cu armament occidental al Ucrainei.

Tot generalul Gherasimov a fost cel care a conceput mărețul plan de atac al aeroportului Gostomel și al Kievului, la începutul războiului. Plan măreț pe hartă, dar care a dat greș în realitate. Plan conceput la masa tactică fără ca mărețul, dar ghinionistul general să aibă informații despre armata ucraineană, înzestrarea ei, dar mai ales despre pofta ucrainenilor de a nu fi învinși.

Dacă tragi o linie dinspre Minsk spre Liov, ea trece aproape de Luțk. Între granița cu Belarus și obiectivul militar rus, orașul ucrainean aflat aproape de granița cu Polonia, se întinde o câmpie numai bună de atacat cu formațiuni de tancuri. Formațiuni de tancuri pe care Rusia, care a pierdut 60% din blindate, conform Ministerului britanic al Apărării, nu le prea are. Nu-i nimic, mai are câte ceva Belarus.

Nu știm în ce stare sunt blindatele din Belarus, dar știm cum stă armata cu mentalul și cu cheful de luptă, deoarece n-au intrat până acum în război cu Ucraina. Deci, dacă faci o strategie măreață dar te bazezi pe înzestrarea aliatului, sunt mari șanse ca planul tău să nu se realizeze.

Umblă vorba prin târg că Rusia nu e pe cale să-și epuizeze stocul de proiectile și rachete, ci le-a păstrat pentru ofensiva lui Gherasimov din Belarus. Nu mi se pare reală această chestiune. Până acum, Putin a bombardat furibund infrastructura Ucrainei și a făcut risipă de obuze pe front. Deci rezervele sale sunt aproape epuizate – a tras 60% din rachete și 80% din obuze, conform ISW.

Deci mărețul plan al lui Gherasimov se bazează, în lipsa tancurilor și avioanelor, pe o luptă de infanterie și de aceea are nevoie de cifre uluitoare de mobilizați: pur și simplu, vrea să sufoce armata ucraineană cu numărul mare de soldați puși la dispoziție.

Faptul că Rusia nu a trimis pe front toți mobilizații adunați la prima strigare ne spune clar că pregătește mare parte din ei pentru o ofensivă de primăvară. Faptul că mai vrea să mai adune încă o jumătate de milion ne spune două lucruri: primul, că se pregătește de un război îndelungat, al doilea, că a înțeles că pierderile de pe front trebuie înlocuite iar începând din vara acestui an.

Dacă cei 250.000 de mobilizați sunt folosiți parțial pentru menținerea liniilor de front, iar parțial sunt antrenați pentru ofensiva de primăvară înseamnă că tranșa a doua de mobilizare are drept scop menținerea noii linii a frontului, care va crește semnificativ, dacă vom avea o ofensivă victorioasă dinspre Belarus spre Liov. Dacă vom avea…

Era foarte important pentru Rusia să mențină frontul din nord, dar n-a făcut-o. In acest fel a câștigat teritoriile din sud, pentru că la începutul războiului armata ucraineană era ruptă-n două.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button