Comentarii

Cât valorează un IT-ist român

La finalul anului trecut, grupul american GlobalLogic a anunţat achiziţia Fortech Cluj, o companie românească de servicii IT, o tranzacţie surpriză mai ales prin prisma valorii implicate. Conform surselor ZF, americanii trebuie să plătească 240 de milioane de euro pentru compania din Cluj fondată de Călin Văduva, din care 160 de milioane de euro cash, la care se adaugă 80 de milioane de euro dacă managementul, care rămâne acelaşi, va îndeplini anumite ţinte.

Cele două companii nu au confirmat oficial valoarea tranzacţiei.

Intrigat de valoarea mare a tranzacţiei, mai ales că Fortech Cluj nu a fost sub radarul nostru, am încercat să aflu pentru ce au plătit atât americanii. Cei care lucrează în domeniu şi sunt familiarizaţi cu evaluările de companii şi mai ales cu acest domeniu al tehnologiei, au spus că printre parametrii uzuali legaţi de venituri, contracte, EBITDA, discount cash-flow, un parametru care este luat acum în analiză destul de frecvent este cel legat de numarul pe IT-işti pe care îl deţine o companie.

Bineînţeles că în spatele acestor IT-işti sunt nişte contracte comerciale, iar Fortech Cluj are un portofoliu foarte bun de clienţi externi cărora le prestează servicii de IT. Dacă împărţim valoarea totală a tranzacţiei la numărul de IT-işti raportaţi de Fortech Cluj, de 1.100, rezultă că americanii au plătit pentru un IT-ist român 220.000 de euro, ceea ce ar putea să constituie un reper pentru piaţa românească.

În câteva tranzacţii care s-au înregistrat pe piaţa românească în ultimii ani, un IT-ist român a fost evaluat între 60.000 şi 80.000 de euro.

GlobalLogic a tatonat terenul din România luând în considerare şi alte companii. Dar procesul de negociere cu Fortech Cluj s-a accelerat pe ultima sută de metri şi datorită războiului din Ucraina. Americanii aveau 7.000 de IT-işti în Ucraina înainte de izbucnirea conflictului în patru centre, la Kiev, Harkov, Liov şi Mykolaiv. Probabil că războiul a perturbat inevitabil activitatea acestor centre, aşa că o parte dintre afaceri şi oameni ar fi trebuit să fie înlocuiţi.

Americanii au evaluat la 220.000 de euro un IT-ist român în condiţiile în care în 2021 grupul GlobalLogic a fost cumpărat de gigantul japonez Hitachi pentru 9,6 miliarde de dolari, ceea ce ar însemna că pentru un IT-ist s-a plătit 475.000 de dolari, adică dublu faţă de cât este un IT-ist din România.

De altfel, cei cu care am vorbit din piaţă spun că România este în continuare ieftină, având în vedere că un IT-ist din Europa se poate să fie evaluat la 500.000 de euro, iar în America poate ajunge la 1 milion de dolari.

Într-un interviu acordat ZF, Shawn Foust, directorul operaţional al producătorului american de jocuri Fortis a declarat ca şi-a dorit foarte mult să vină în România, ceea ce s-a întâmplat prin achiziţia unui producător român de jocuri Metagame, care avea o echipă de 15 oameni.

Întrebat cum i se pare piaţa din România din perspectiva salariilor, directorul de la Fortis a declarat în interviul acordat ZF: „Orice piaţă pare ieftină când o compari cu Bay Area din California (San Francisco),

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button