Va reuși Putin să lanseze o a doua mare ofensivă asupra Ucrainei?
- Jumătate din necesarul de blindate și tancuri, cerut de Zelenski, a fost strâns deja de statele NATO.
- Expert militar: Ucraina trebuie să învingă Rusia pentru ca războiul să se încheie.
- Seria de evenimente din ultimele zile sugerează că atât Rusia, cât și Ucraina pregătesc operațiuni militare importante pentru sfârșitul iernii.
- Strategia Rusiei: Păstrarea liniilor de apărare, consolidarea cuceririlor, aducerea de noi soldați și, apoi, o mare ofensivă.
- Vladimir Putin realizează discrepanța dintre dotările celor două armate, iar nervozitatea sa față de transferul de arme arată vulnerabilitatea forțelor Moscovei, care se bazează doar pe numărul soldaților.
După ce americanii au aprobat transferul de noi arme Ucrainei, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, o listă lungă de state și-au anunțat contribuția, depășindu-se temerea că războiul poate escalada.
Guvernul american va trimite în Ucraina 100 de vehicule de luptă Stryker, un blindat cu opt roți, folosit și de infanterie, care poate transporta nouă militari echipați și doi membri ai echipajului.
Stryker poate fi dotat cu două mitraliere, M2 de calibrul 12,7 milimetri și MK 240, calibrul 7,62 milimetri și cu patru aruncătoare de grenade M6.
Stryker e un vehicul extrem de flexibil, putând fi pregătit ca blindat de transport al răniților de pe linia frontului, ca sistem de deminare sau pentru operațiuni de recunoaștere.
Ucraina, pentru a pregăti ofensiva, a cerut 600 de vehicule blindate și 300 de tancuri. Deși, la începutul anului, când a apărut informația, cifrele păreau exagerate, iată că, în doar două săptămâni, s-au strâns peste 300 de vehicule blindate din cele 600, dar și cel puțin 50 de tancuri, în afară de discuția legată de Germania și transferul modelelor Leopard 1 și 2.
America va trimite în Ucraina 100 de vehicule blindate Stryker echipate cu armament – Foto: Hepta.ro
Conform experților militari, Ucraina trebuie sprijinită să învingă Rusia pentru ca războiul să se încheie.
Din păcate, Vladimir Putin și asociații săi nu dau semne că mai pot face pași înapoi.
Societatea e controlată de un președinte care transmite mesajul că țara sa e în război cu întreaga lume, iar continuarea acestuia e singura cale de supraviețuire.
De ce a fost schimbat Surovikin?
Putin, în discursul său ținut cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria sovietică în bătălia de la Leningrad, a spus că Rusia luptă pentru a proteja oamenii care trăiesc în „teritoriile istorice” din Ucraina, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului, Washington, SUA.
Afirmațiile reprezintă continuarea retoricii promovate de Kremlin, care nu recunoaște suveranitatea ucraineană și încearcă să-și justifice obiectivele de ocupare și păstrare a unor teritorii din această țară, se precizează în raportul citat.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe, susține și el că „nu se poate vorbi despre negocieri cu Volodimir Zelenski”, adăugând că insistențele statelor occidentale pentru ca Ucraina să fie implicată în negocierile de pace este „un nonsens”,