Anchetă fiscală: ANAF va analiza membrii familiei și va face estimări pe baza stilului de viață
ANAF urmează să-și extindă controalele fiscale către membrii familiei. Deocamdată, nu este clar cum va fi impozitat stilul de viață.
În perioada 2023 – 2025, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intenționează să-și extindă semnificativ sursele de informare cu privire la veniturile independente obținute de persoanele fizice, pentru a crește numărul celor ce declară și achită impozitul pe venit. Printre alte măsuri, ANAF spune că își va extinde analizele inclusiv la veniturile membrilor de familie ai contribuabilului vizat și că toate tranzacțiile derulate de acesta vor fi folosite pentru a face estimări în baza stilului de viață, scrie avocatnet.ro.
Informațiile apar în Strategia de creștere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România 2023 – 2025. Documentul a fost publicat recent de ANAF și în acesta este subliniat că măsurile vizează persoanele care obțin venituri independente, nu salariații.
”Conformarea fiscală trebuie abordată printr-un nou management al riscurilor, eficient și orientat spre domeniile cu risc sporit de neconformare. Experiența practică a ANAF indică faptul că există segmente ale populației de contribuabili plătitori de impozit pe venit care au un grad relativ redus de conformare fiscală. Domeniile specifice identificate ca având riscuri mari de neconformare includ nedeclararea sau subdeclararea veniturilor obținute de către liber profesioniști, veniturile din chirii, precum și veniturile din investiții. (…) În cazul impozitului pe venit, este necesară colectarea de date suplimentare pentru a analiza integral amploarea și originile riscurilor de neconformare, permițând astfel elaborarea unor măsuri adecvate pentru reducerea riscurilor. În plus, o analiză mai avansată a datelor existente ar putea aduce noi beneficii viitoare”, explică autoritățile.
Vor fi analizate datele financiare ale soției/soțului și ale copiilor
Din strategia citată, reiese că ANAF nu se va rezuma doar la datele financiare ale persoanei fizice vizate de un control, ci își vor extinde verificările inclusiv la alți membri ai familiei pentru a identifica neconcordanțele. Mai exact, în document scrie că unul dintre obiective este „extinderea capacității de analiză la întreaga familie a contribuabilului, inclusiv datele financiare și patrimoniale ale soțului/soției și ale copiilor”. În acest fel, autoritățile vor putea să facă periodic comparații automate între veniturile estimate de ele și veniturile declarate de contribuabili.
Cu toate acestea, strategia nu detaliază ce ar putea să însemne ideea de impozitare bazată pe stilul de viață. Astfel, este greu de precizat în prezent ce schimbări ar putea aduce o asemenea abordare asupra regulilor din Codul fiscal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
anaf
analiza
economie
familie
stil de viata