Chirieac: „Mandatul președintelui României ar trebui redus la patru ani. S-ar putea face referendum la anul”
Bogdan Chirieac spune că ar fi un moment prielnic pentru ca România să schimbe prin referendum durata mandatului președintelui țării de la cinci la patru ani. Analistul spune că președinții s-au descurcat mai bine atunci când au avut mandate mai scurte.
Bogdan Chirieac a fost rugat să comenteze la Antena 3 mesajul lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, care a spus că în toată politica externă România a dormit pe bancheta din spate.
„Cred că referința a fost în primul rând la domnul președinte Klaus Iohannis fiindcă întâlnirea cu cancelarul Nehammer și cu premierul Mark Rutte erau în fișa postului fără doar și poate. Sigur că nu avem ministru de Externe, deși domnul Aurescu este un diplomat excelent, dar ca ministru nu confirmă. Asta este, e foarte bun în profesia lui, dar la ministerul de Externe îți trebuie o viziune politică. În ceea ce-l privește pe Bode, e căzut la mijloc fiindcă poliția și-a făcut treaba. Toate comisiile care au venit în România, inclusiv aceea specială din Olanda, au constatat că frontierele sunt securizate la nivel Schengen. Dar dacă tot vorbește pentru prima dată președintele Marcel Ciolacu despre suspendarea președintelui dacă ar fi rămas în opoziție și asta fiindcă nu a desemnat premierul de la partidul care a câștigat alegerile, eu mă întreb așa: nu ar fi util după dezastrul ultimilor 18 ani să reducem din nou mandatul președintelui de la cinci la patru ani? Ar fi un bun moment acesta, pe referendum, la alegerile europarlamentare din mai 2024. Pur și simplu viitoarele alegeri prezidențiale care sunt tot în 2024, în noiembrie, ar putea să dea un președinte pentru patru ani, nu pentru cinci. Cred că președinții au fost mai în regulă atunci când au avut mandate de patru ani, față de momentele în care au venit cu mandate de cinci ani. Cinci ani e totuși mult prea mult pentru un președinte,” a spus Bogdan Chirieac la Antena 3.
„Vă așteptați să se schimbe ceva, după acest atac din partea lui Marcel Ciolacu? Să reacționeze cei din PNL?” l-a întrebat realizatoarea Mihaela Bîrzilă pe Chirieac.
„Este clar că acum politicienii implicați nu vor să facă schimbarea. Eu mă bazez pe altceva: pe presiunea externă. Astăzi, când vorbim, și Washingtonul și Bruxelles-ul au interes ca România să fie perfect stabilă politic, iar această stabilitate nu poate fi dată decât de alianța PSD-PNL. Eu mizez pe această presiune diplomatică la care România reacționează imediat, să-i facă pe protagoniști să negocieze și să găsească o soluție. Nu cred că se dorește acum în România un guvern șchiopătat,” a mai spus Chirieac.
Ce a declarat Marcel Ciolacu la Zalău
Marcel Ciolacu a spus că dacă ar fi rămas în opoziție, PSD ar fi demarat procedurile pentru suspendarea președintelui Iohannis.
„Important e că ne-am implicat, chiar dacă au fost, cum spunea Radu Moldovan, discuţii corecte şi libere în interiorul partidului dacă ne asumăm să intrăm la guvernare sau nu. Categoric, dacă rămâneam în opoziţie,